23 Nisan 2010 Cuma

Mantarlı Hafif Nohut Burger...

Hafiflemeye çalışanlar, vejeteryanler,  formuna dikkat ederken ağız tadından vazgeçemeyenler için :)

























Büyükçe bir tavada 2 kaşık zeytinyağ ile mantarları taze soğan ve sarımsak ile birlikte soteleyin.






Büyük bir kasede ezilmiş nohut,  kepek ekmeği kırıntaları ve sotelenmiş mantarlı karışımı ilave ederek köfte gibi yoğurun.


6 adet köfte şekli verin...

Kepekli, tam tahıl veya türevlerinden 3 sandviç ekmeğini ikiye kesin. Ekmeğin bir tarafı yeterli oluyor:)






















Bir tutam kimyon ile hazırladığımız yoğurt karışımını sandviç ekmeklerinin üzerine sürerek, üzerlerine bir dilim salata yaprağı, bir dilim domates ilave ediyoruz...

Mantarlı nohut köftelerini fırınlamadan önce üzerlerine fırça ile hafifçe zeytinyağ sürüyoruz. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika... 

Fırından çıkardığımız nefis mantarlı nohut burgerleri sandviç ekmeklerinin üzerlerine yerleştirip servis ediyoruz...
























3 tatlı kaşığı zeytinyağ,
250 gr ince doğranmış kestane mantarı,
4 diş ezilmiş sarımsak,
1 demet doğranmış taze soğan,
1 yemek kaşığı köri,
yarım limon suyu ve kabuğunun rendesi,
400 gr kabukları ayıklanmış konserve nohut,
1 tutam kimyon,
2.5 dilim kepekli ekmek kırıntısı,
6 yemek kaşığı süzme yoğurt,
3 ortaboy kepekli sandviç ekmeği,
2 ince dilimlenmiş domates,
sodyumu azaltılmış tuz,
salata yaprakları

İki tatlı kaşığı zeytinyağıyla birlikte mantar, sarımsak ve taze soğanları 5 dakika sotele. Karışıma köri, limon suyu ve kabuğunu ilave ederek 2 dakika daha orta ateşte karıştırıp ocaktan alın.
Büyük bir kasede nohutları ez. Ezilmiş nohutlara, sotelenmiş karışımı, ekmek kırıntısı, tuz ve değirmen karabiber ilave ederek yoğur. 6 köfte olacak gibi şekillendir. 
İki pişirme yöntemi de uygulayabilirsiniz. Benim yaptığım gibi fırınlayaraka veya
tavaya 1 tatlı kaşığı zeytinyağ koyup ısıtın ve nohut köftelerinin her iki tarafınıda kahverengileşene kadar 3-4'er dakika pişirin.
Süzme yoğurda bir tutam kimyonu ilave ederek karıştırın.
Ekmekleri ortadan kesin. Yoğurtlu karışımı sürüp salata yaprağı ve domates dilimlerini ilave ederek en üste nohut köfteleriyle servis edin.
Afiyet olsun.

12 yorum:

  1. süper gözüküyor. Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  2. ne kadar iştah açıcı görünüyor,bu arada herkesin moda blogcusu olma telaşında olduğu bir zamanda böyle orjinal ve hafif tarifler içeren bu blogu açmanıza bayıldım:))

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Deniz,
    Bu da çok güzl gözüküor, ellerine sağlık, deneyeceğim.
    Bir naçizane öneri, reçetelerinizin 1 porsiyonunun yaklaşık kalori değerini de verebilir misiniz? Benim gibi kalori hesabı yapanlar için çok yararlı olur. Tşk.

    YanıtlaSil
  4. Geçtiğimiz gün yorumlarda bu tarifi vereceğinizi belirtmiştiniz. O günden beri bu tarifi bekliyordum. Beklediğime değmiş. Tüm tarifleriniz gibi bu da harika. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. mutlaka denemeliyim...looks so yummy! ama ben böyle seyleri yogurt soslu salata ile daha cok seviyorum.

    YanıtlaSil
  6. bir vejetaryen olarak bu tarife bayıldım kesin deniycem teşekkürler!! :)

    YanıtlaSil
  7. hayatımda gördüğüm en leziz şeylerden biri, allahım!! yarın deniycem ve sana mail atıcam!

    YanıtlaSil
  8. Şimdi tüm tariflerden bir liste yapıyor ve akşam üstü işten sonra alışverişe çıkıyorum :D

    YanıtlaSil
  9. gecen cumartesi yaptim cok guzel oldu bu arada starbuks cookieyi tekrar yaptim ve ilkinden cok daha guzel oldu bu islerde un cok farkediyomus galiba

    YanıtlaSil
  10. Dün yaptım fekat köriyi fazla kaçırmışım galiba, biraz ağır oldu :( Bir daha ki sefere artık :)

    YanıtlaSil
  11. Uyduruk prenses ve adsız çok teşekkürler beğenmenize sevindim:)

    Stilize çok isterdim gerçekten. Starbucks gibi profesyonel işlerimde yapıyorum ancak kullandığım tüm besinleri grajmalarına göre tuz dahil kalorilerini alt alta toplayıp porsiyonlara bölmek çok zaman alıyor. Ben de evde yaptıklarımla blogumu amatör olarak yürüttüğüm için ne yazık ki öyle bir zamanım olamıyor. Ama eski dergici olmam nedeniyle doğal olarak profesyonele dökerim sanırım:) Beğendiğine de çok sevindim:)

    Çeşnici beğendiğine sevindim afiyet olsun:)

    Burcu haklısın yoğurt soslularda çok yakışır, hafiften falafel ahavasında:)

    Seda hala mailini bekliyorum:)

    Doorstepping tüh üzüldüm o kadar uğraşmışsın:( Köri, zencefil, nutmeg gibi baharatlar çok dikkatli kullanılması gerekenler sınıfında. Hafifçe kaşığın ucuyla fazla bile kaçırsan sonucu tamamen değiştiriyor.

    Azize Heyy çok sevindim:) Tabii yaa un çok farkettiriyor gerçekten:) Cookie karışımın çok ıslak gibi olduysa içine un koymak yerine şekil verme aşamasında hafifçe elini unlayarak şekil vermen yeterli:)

    YanıtlaSil
  12. çok merak ettim nefis görünüyor en kısa zamanda deneyeceğim!!
    -EN-

    YanıtlaSil