21 Nisan 2010 Çarşamba

Hint yemeklerini ve baharatı seviyorsanız kaçırmayın:) Hafif Hindu tavuk...
























Hindu tavuk evde herkesin en sevdiği yemeklerden ama en çok da Haluk her çatalda ben buna bayılıyorum daha sık yapalım diyor:) 
Tavuğun gögüs kısmını sevmiyoruz. Kemiksiz ve derisiz tavuk butlarını görünen yağlarından arındırıp orta büyüklükte dilimleyin. Baharatlarla marine edip birkaç saat buzdolabında dinlendirin.






















Bir kaşık yağ ile büyükçe bir tavada altın rengini alana kadar çevirin. 























Doğradığınız domatesleri ve domates püresini ilave ederek, kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dakika pişirin. Arada kontrol etmeyi unutmayın her ocağın ve fırının huyu suyu farklı oluyor yakmayalım:)























Taze kişniş ilave ederek 15 dakika kadar daha pişirin.






















Sonuç nefis:) Can'da yediği için sivri biber yerine çarliston biber koyuyorum. Tabii acıda koyamıyorum ama seviyorsanız istediğiniz kadar acı koyabilirsiniz:) Biz sonradan tabağımıza ilave ediyoruz:)
























Marinasyon sosu;

1 tatlı kaşığı zerdeçal,
1/2 tatlı kaşığı kimyon,
1 tatlı kaşığı toz kişniş,
1 çay kaşığı tarçın

4 diş ezilmiş sarımsak,
3 doğranmış sivri biber,
1 büyük doğranmış soğan,
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze kök zencefil,
6 doğranmış derisiz tavuk filetosu,
4 büyük kabukları soyulmuş ve doğranmış domates,
3 kaşık domates püresi
1/2 demet doğranmış taze kişniş, ( marketlerde küçük kutularda satılıyor, maydonoza benziyor ama tadı ve kokusu çok farklı)
150 gr yağsız yoğurt,
1 yemek kaşığı kanola yağı,

 Tavuk parçalarını marine edin ve pişirmeden önce en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Geniş ağızlı tencerede bir kaşık kanola yağında soğanları tuz ilavesiyle pembeleşinceye kadar karıştırın. Yeşil biber, sarımsak ve taze zencefili ilave edin birkaç dakika daha pişirin. Tavukları ilave edin 5-6 dakika soğanlı karışımla karıştırarak rengi hafif altın rengini alana kadar pişirin. Domatesi ilave ederek kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak 50 dakika kadar kadar pişirin. Taze kişnişi ilave ederek kapaksız tencerede suyu az kalana kadar 15-20 dakika kadar daha pişirin.
Afiyet olsun.

Bu reçeteme bayılıyorum hem çok hafif hem çok lezzetli, tabii yanında nohutlu salatayla:) Yaptığım yemeğe göre hazırladığım çeşitli salatalarım ve soslarım var. Gelecek postlarda paylaşırım:) 

16 yorum:

  1. hint yemeği deyince aklıma direk köri geldi:) bildiğiniz güzel köri soslu tarifleri paylaşırsanız sevirinimm:) mesela krema,mantar, köri ve tavuk 3 lüsü zaten bomba üçlü:)

    YanıtlaSil
  2. bu taze kisnis i kazik fiyata stiyorlar ya cok kiziyom marketlere iste!hatta bu yuzden gecen yaz bahcenin bi bolumune kisnis ektik ama tutmadi!(sulamadan sanirim)
    ben kisnisi cok severim.Baku de alismistim.Azeriler de kisnissiz sofra olmaz:)

    YanıtlaSil
  3. Evrim haklısın köri çok kullanılır. Ama Hint yemeğinde zerdeçal ve kişniş benim olmazsa olmazlarımdan:) Bugün körili nohut burger yaptım yarına yayınlarım belki:) Krema kullanmıyoruz onun yerine başka formüllerimiz var:) Biliyorsun kremayı çırparsan krem şanti oluyor peki krem şantiyi çırparsan ne oluyor???? :))) Tereyağ...

    Seda ne tatlısın:))

    YanıtlaSil
  4. krem şantiyi çırpınca tereyağ oluyor demek. bunu akıl edemediğime inanamıyorum:)

    YanıtlaSil
  5. Itır'cım haklısın gerçekten de 2 sap bişey olasına rağmen saçma bir rakam. 5 ay öncesine kadar kocaman bahçesi olan bir evde oturuyordum bahçenin en dibine harika bitki tarhı yapmıştım yanına da domatesler:) Hatta Haluk abartıp karpuz bile ekti koca koca çıktılar:) Şimdi düz dairedeyim keşke daha önce geçseymişim diyorum o kadar rahat ki bahçeli evin derdi hiç bitmezdi. Tek özlediğim bitki tarhım. Çok seviyorum, onlara bakmayı, taze baharatlarla yemek yapmayı, sulamayı, koklamayı, çiftçi olabilirmişim:)

    Seda'cım haklısın ama pekçok kişi sanki süt yoğurt kullanır gibi kullanıyor. Bir de tatlıcılarda içinde krema var veya kaymak var daha hafif demiyorlar mı, adamı pişman ediyorum tabii, hahahaha:)))

    YanıtlaSil
  6. Tarifinizi çok beğendim. Hint mutfağı benim de kzımın da çok sevdiği bir mutfaktır. Ben daha çok köri de takılıp kalanlardanım. Hint yemeği yaparken Zerdaçal ve kişnişi de deneyeceğim. Sanırım beğeniriz. Bu arada körili nohut burger tarifinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Off,Deniz sorma.cok keyifli ama bir o kadar da dedigin gibi problemli.bi de biz de altyapi sorunu var.(bi ara anlatirim)ve bu sorundan biktik artik!!hic belli olmaz eser cikariz bu evden:)
    benim esim cok merakli yemek yapmaya.:) Baku'den gelirken kisnis getiriyo,torba torba hahhahaha:)))

    YanıtlaSil
  8. vay be! annem çok şaşırıcak buna! akşam ilk iş anneme sölicem:p senden öğrenicek çok şey var, sabırsızlıkla yeni yazılarını, tariflerini ve görsellerini bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
  9. şaka gibi :)) diğer blogunuzu sürekli takip ediyordum bu blogunuzdan haberim yoktu yeni keşfettim ve sanırım birazdan işten kovulucam:)) çünkü 1 saatlik öğle yemeği paydosumda sürekli okudum ama hala kapatamıyorum sayfayı :))) bu arada sizin hafif ve sağlıklı tariflerinizi okurken kendimi öyle kaptırmışımki arkadaşların getirdiği kfc hot wingslerinden 5 tanesini farkında olmadan hüpletmişim :( şimdi çok pişmanım :(( pöff ...

    YanıtlaSil
  10. yoğurt nerde kullanıldı göremedim, acaba tarif eksik mi?

    YanıtlaSil
  11. Çeşnici beğendiğine çok sevindim:) Kişniş, kök zencefil gibi taze baharatların yemeğin lezzettine katkısı inanılmaz, şiddetle denemeni öneririm ama miktarlarını dikkatli kullanmalısın onlarda köri gibi fazla konulduğunda yemeğin lezzetini baskılar ve diğer tüm tatları kaybedebilirsin. Taze baharatları tozlarına her zaman tercih ediyorum açıkçası:) İki gündür Can'ın gösterisi vardı aslında tariflerimin fotoğraflarını çektim ama sayfayı düzenlemesi kaldı yarın körili nohut burgeri yayınlarım:)

    Itır bilmez miyim sana kolay gelsin, Bakü'den ne lezzetler öğrenmişsindir kim bilir:)

    Seda tamam yayınlayacağım, eminim annen de harika yemek yapıyordur:)

    Aslı çok tatlısın:) TV veya bilgisayar karşısında yemek yemek kilo kontrolünü zorlaştırır diyeceğim ama utandım ben de arada TV karşısında yiyorum:) Kaptırınca ipin ucu kaçıyor tabii:) Ama masumlarda da çok güzel oluyor şöyle koca çanak malzemeli salatam tepside yanında vazgeçilmez sütlü çayımla sevdiğim bir programı izlemek büyük keyif:) Çanak bitince duruyorum:))

    Adsız haklısın domatesleri koyarken onuda koyuyorum ama arada koymayı unutuyorum:) Tadında fazla fazla birşey farketmiyor ama yoğurtlu olunca daha kremamsı yumuşak bir sos elde edilebiliyor:)

    YanıtlaSil
  12. krema yerine önerebilcegin baska bişey varsa valla çok mutlu olurum,süt falan koymaya çalışıyorum ben sık sık krema gibi olmasada:)

    YanıtlaSil
  13. yoğurt olmadan denedim, çok nefis ve güzel bir aroması olan ağızda dağılan muthiş bir lezzet, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Tariflerinize bayıldım. Özellikle çocuklara yönelik görsel açıdan zengin ama kalori açısından fakir tarifler verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,biraz önce hindu tavugun hindu hindi versiyonunu yaptim ve kücük oglum ( kendisi tam bir kücük gurmedir ) daha ilk catalda himmmmm cooook güzel olmus anne dedi :) Gercekten baharatlar cok nefis bir tat verdi.Bende sizin gibi hep saglikli,hafif vede lezzetli yemekler yaparim,bu tarifte kesinlikle hep yaptiklarimin arasinda olacak...Yeni tariflerinizi bekliyoruz :) Hülya...

    YanıtlaSil