30 Nisan 2010 Cuma

Hafif, yağsız, leziz beyaz soslu patates salatası...

Bir önceki postumda somon burger'in yanında servis ettiğim beyaz soslu patates salatası...
Patates salatasını sevmeyen yoktur heralde, bizim evde hafif versiyonu çok yapılır. Vicdan azabı çekmeden yemeklerimizin yanında nefis oluyor. Tabii porsiyonları abartmamalı:)
Bezelye sayesinde patateste miktar kontrolü yapmak kolaylaşıyor:) Üstelik patates ve bezelye birlikte çok yakışıyor... Kaynayan patates görüntüsünü seviyorum:)

4 Kişilik...
500gr haşlanmış patates,
300 gr haşlanmış veya donmuş bezelye ( sıcak sudan geçirip buzunu aldıktan sonra yine sıcak su ilave edip ılıklaşana kadar bekletmeli ben daha da sıcak sevdiğim için mikrodalgada 3-4 dakika fokurdayana kadar tutuyorum)
1 ince doğranmış kırmızı soğan ( tuz ile hafifçe ovup yıkayın )
2 yemek kaşığı sirke,
1 çay kaşığı toz splenda,
150 gr süzme yoğurt,
5 adet doğranmış taze soğan,
1 çay kaşığı dijon hardalı,
Sodyumu azaltılmış tuz ve değirmen karabiber
Genişçe bir kaba doğranmış patates, bezelye, kırmızı ve taze soğanı koy. Patates ve bezelyenin ılık olması önemli. Hem sosu daha iyi içine alır hem de ılık salatanız daha lezzetli olur.
Çukur bir kasede yoğurt, hardal, sirke tuz ve karabiberi iyice karıştır. Çanaktaki malzemenin üzerine ilave ederek iyice karışmasını sağlayın.
Afiyet olsun.

Beyaz soslu hafif patates salatasını genellikle hamburger ekmeği ve türevlerini kullanmadığım somon burger'in yanında yapıyorum. Bu mantıkla siz de hafif ve farklı kombinasyonlar yapabilirsiniz... 
Cajun baharatlarla zenginleştirdiğiniz bir dilim ızgara tavukla da nefis olmaz mı? :) Bu tarifi de gelecek postlarda veririm isterseniz. Çok kolay, hafif ve tam öğle yemeği için... 

10 yorum:

  1. Yaklaşık bir aydır hiç patates tüketmedim canım çekti doğrusu:)

    Son yazımda sizin hardallı sosunuzun kulaklarını çınlattım haberiniz olsun:)

    http://biblogumuzeksikti.blogspot.com/2010/04/temizocak.html

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, bu patates salatası bezelye koymadan, tüm diğer malzemeler aynı, toz tatlı kırmızı biberle yapılınca balık sofralarında çok lezzetli oluyor, sanırım bir İzmir salatası bu.

    YanıtlaSil
  3. bu oglen icin yaptim ve nefis oldu. elinize saglik.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Deniz, geçen hafta seyahate giderken reçetelerini deneyeceğimi söyemiştim ya, harika oldular, özellikle brownieler kapışıldı! Hem de şekersiz, kakaosuz ve kepekli unla yapıldığına da kimseyi ikna edemedim :)
    Patates salatasına bayılırım, bu reçeteyi de mutlaka deneyeceğim. Gerçi nişastadan dolayı miktara dikkat etmem şart. Peki süzme yoğurt yağından dolayı tehlikeli değil mi? Yoksa mayoneze göre daha masum diye mi tercih ediyorsunuz? Bence her şeye çok yakışıyor süzme yoğurt da yağlı diye içim rahat yiyemiyorum :(

    YanıtlaSil
  5. Evrim çok tatlısın çok teşekkürler:)

    Emine eminim çok lezzetli oluyordur:) Bezelye koymamızın nedeni patatesin glisemik endekste yükü nedeniyle destek malzeme:)

    dlayra heyyy ne güzel:) Afiyet olsun:)

    Ceren yoğurtlu brownieyi beğendiğinize çok sevindim:) Afiyet olsun:) Kremanın doymuş yağ oranı yüksek olmakla birlikte süzme yoğurda göre kalorisi biraz daha fazla. Reçetede 150 gr'mın 4 kişi için olduğunu düşünürsen kişi başı 50 kcal'nin altında kalıyor ki bu da sudan ucuz bana göre:) Patatesin glisemik indekste yükü biraz fazla ama biz bezelye takviyesi ile hafifletiyoruz:) İstersen bezelyeyi birazcık daha arttırabilirsin ama bana sorarsan kendine yasaklar koymamak hayat boyu kilo kontrolü yapabilmenin garantisi:) Rahat ol hafif olmayan birşeyi kesinlikle koymam:)

    YanıtlaSil
  6. bunu deneyeceğim.patates çok sevilen ve tüketilen bir gıda bizim evde (ne de olsa erzurumluyuz:) patateslı cok tarıfım war ama bunu gormemiştim.Mutfağa ilk girdiğimde denemek istiyorum.Çok tşkler

    YanıtlaSil
  7. cok guzel gorunoyor deneycegim kesinlikle. djon hardali nedir ?

    YanıtlaSil
  8. bunu da yaptim ve cok begendim. tarifleriniz kolay ve lezzetli. yalniz ben hardal olmadigi icin katmadim.bi ara resminide gondermek isterim

    YanıtlaSil
  9. Merhabaaa,
    Sevgilinin kalbine giden en sağlıklı yolları kullanıyorum sayenizde... birkaç akşam öncesinin menüsü patates salatası, somon burger ve mantar soteydi! İnanılmaz rahat yaptım, inanılmaz bayıldı, şimdi her akşam somon burger yok mu diye soruyor :) Harikasınız... Sevgiler,

    YanıtlaSil