11 Nisan 2010 Pazar

Geleneksel lazanya'ya en hafif alternatif:)

Yakın arkadaşlarım için hazırladığım reçetelerimden:)




2 yemek kaşığı zeytinyağ,
500 gr yağsız kıyma,
sodyumu azaltılmış tuz,
karışık baharat,
70 gr prosciutto, ( İsteğe bağlı )
1 tutam nutmeg rende,
12 adet yaprak lazanya,
100 gr mozzarella

domates sosu:
2 kutu doğranmış domates konservesi 400grx2
4 yemek kaşığı domates püresi,
5-6 diş ezilmiş sarımsak,
2 ortaboy kuru soğan, küçük doğranmış,
1 yemek kaşığı zeytinyağ,
1 rendelenmiş havuç,
200 ml beyaz şarap,
bir avuç dolusu taze fesleğen 
Sodyumu azaltılmış tuz, karabiber, kırmızı biber

büyük bir sos tenceresinde yağ soğan sarımsak, tuz ve havucu 7-8 dakika soteleyin. Şarabı ilave ederek 5 -10 dakika suyunu hafifçe çekene kadar orta ateşte pişirin. Doğranmış domates konservesi, domates püresi ve fesleğeni ilave ederek 20 dakika pişirin. Suyu pişme süresinden önce azalırsa yarım çay bardağı sıcak su ilave edip suyunu çektirin. 

Beyaz sos :
85 gr enerjisi azaltılmış elle&vire light,
85 gr kepekli un,
750 ml yağsız süt,
Tereyağ ve unu sos tenceresinde 2 dakika çırpma teliyle karıştırın. Sütü ilave ederek koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Beşamel sos miktarı her ihtimale karşı biraz fala yapıyorum ama genelde hepsini kullanmıyorum. İsterseniz oranları azaltarak hazırlayabilirsiniz:)

Hazırlanışı:
Bir kaşık zeytinyağ koyduğunuz tavada orta ateşte 10 dk kıymayı çevirin. ( İsteyenler Prosciuttoları dilimleyerek kıymaya ilave edebilir. ) Domates sosunu ilave ederek orta ateşte 10 dakika kadar daha pişirin. 
Kalan 1 kaşık zeytinyağını çay tabağına koyarak bir kaşık su ilave edin. Yağlı karışımı fırça yardımıyla lazanya yapraklarına hafifçe sürün. Pişirme kabına bir sıra lazanya yaprağı, beyaz sos üzerine kırmızı sos ve kıymalı karışımı dikkatlice koyarak bir sıra daha lazanya yaprağı ve aynı işlemler. Kıymalı karışım 3 kat olacak şekilde yerleştirdikten sonra kalan beyaz sosu üstünü kaplayacak şekilde döküp dilimlediğiniz mozzarellaları en üstüne yerleştirin. 
Bu tarif bira daha zaman alıyor gibi görünse de yaptıkça zamanla kolay geliyor:)
Her defasında kıyma artıyor biz de kalanını ertesi gün sloppy Joe tarifimizdeki gibi pitaların arasında bir fırınlayıp afiyetle yiyoruz:)Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
Bu tarif bira daha zaman alıyor gibi görünse de yaptıkça zamanla kolay geliyor:)
Her defasında kıyma artıyor biz de kalanını ertesi gün sloppy Joe tarifimizdeki gibi pitaların arasında bir fırınlayıp afiyetle tüketiyoruz:)

Hafif Lazanyayı ilk fotoğraftaki porsiyon kadar yanında büyük bir kase malzemesiz bol yeşil salatayla tüketiyorum:)

7 yorum:

  1. yahu resimlerde göründüğü gibi lezzetli değildir diyorum her seferinde ama tarifi denediğim ve yaptığım da cidden çok hoş oluyor.. bu aralar zaten sadece ülkerin mavi yeşil ürünlerini ve sizin blog da paylaştığınız birbirinden güzel tarfileri tüketiyorum..:)

    YanıtlaSil
  2. fotoğraf çekimleriniz temiz görünüyor.kuru bir yiyecek çekimi dışında,bu tür hani potansiyel biraz bulaşmış salçalı vesaire görünme durumunu nasıl önlüyorsunuz?şu beyaz tabure gibi şeylerde çekiyorlar bazen yiyecekleri.çekmeden önce neler yapıp nasıl yerleştiriyorsunuz:)sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. gercekten super oldu uzun zamnadir yapmamistim cunku lastik gibi olmutu lazanyalar pisince ama demek ki su ve yag surmek gerekiyomus:)

    YanıtlaSil
  4. Okan beğendiğine sevindim. Yalnız unutma hiçbir besin yasak değil sadece miktarının dikkatli tüketilmesi gereken besinler var. Kendine çok fazla yasaklar koyarsan günü kurtarırsın ama gelecekte kilo kontrolü yapmak zorlaşabilir.

    Adsız paraflash'la çok fazla çaba harcamadan mutfak tezgahında çekiyorum:) Malum bu nlar bizim gerçekten de yediğimiz yemekler ve fırından çıktığpında herkes aç bekliyor:) Uzun süreli bir çalışmaya imkan olamiyor. Üstelikte evde yaptıklarımı çok kolaylıkla paylaşabildiğim için hem keyif alıyorum, hem de hergün yeni tarifler koyabiliyorum:)

    Azize biliyorum lazanyada hep yapılan en büyük yanlıştır haşlamak. Beğendiğine çok sevindim:) Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  5. Hani sana yazmıştım ya muffinlerim şekersiz oldu diye :) Muffinlerden once 10 kişiye lazanya yaptım, herkes bayıldı..Gercekten muthişti.Feslegen ve sarabın mutfagı sardıgı kokuya inanamadım..Harikaydı..O kadar guzeldi ki kimse tatsız muffinlere laf edemedi :)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, bende genelde sebzeli lazanya yaparım. Az yağda sotelediğim kabak, patlıcan, domates vs. ( evde ne varsa). çok hafif ve lezzetli oluyor.
    hürriyettin ekinde blogunuzdan bahsediliyordu. keşfetmiş oldum sayelerinde. aydınlık fotoğraflara bayılırım oldum olası. sizinkiler apaydınlık :) yemeklerde nefis, daha ne olsun..

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, tariflerinde kullandigin urununmarka adini yazmak yerine ne oldugunu yazman veya, parantez icinde aciklaman mumkun mu? Ben yurtdisindan takip ediyorum blogunu ve bu markalar bazen burada bulunmuyor. Mesela elle&vire light yerine dusuk yagli krema gibi. Tesekkurler

    YanıtlaSil