19 Kasım 2010 Cuma

Taze çilekli hafif tart...

Sonunda kavuştuk:) Skinnycook'u ihmal ettiğim dönemi mümkün olduğunca telafi etmeye çalışacağım. Tabii sizlerin desteği ve motivasyonu şart:) Bayram için görüntüsü hoş olduğu kadar içeriği hafif ve yapımı hiç de zor olmayan bir tart hazırladım. Sadece tart tabanı için bir çaba gerektiriyor. Üzerini hazırlamak en fazla 10 dakikanızı alır. 
 TART HAMURU İÇİN250 gr kepekli un,120 gr enerjisi azaltılmış ve küp şeklinde kesilmiş yağ, ( elle & vire light veya trans yağ içermeyen Sana %59 yağlı margarin), 3 çorba kaşığı buzlu su
Tart hamurunu kitchenaid'de hafif ayarda yapıyorum. Fotoğrafta olduğu gibi hafiften parça parça görüntüde olunca makineden alıp elinizde hamur haline gelecek şekilde yoğurmalısınız. Hamuru elde yapacaklar için; kepekli unu büyük bir kasenin içine eleyin. Eleğin sonunda kalan kepeği una ilave edin. Unu elemek hamuru daha gevrek ve hafif hale getirir. Küp şeklinde kesilmiş soğuk yağı ilave edin. Parmak uçlarınızda irmik helvası kıvamına gelene kadar yoğurun. Avcunuzu kullanmayın yağ erir. 3 kaşık soğuk su ilave edin su ile karıştırın. Hamur kıvamına gelene kadar yoğurun ancak çok yoğurursanız sertleşir ve pişerken çekme yapar. Hamurun çok yoğun olması halinde bir kaşık su daha ilave edebilirsiniz. Hamuru 30 dakika kadar buzdolabında bekletin.
 Hafif tart ve kiş hamuru hazırlamak aslında çok da zor değil ancak biraz el alışkanlığı gerektiriyor. Daha önce geniş açıklamalı yaptığımız posta bakmak isterseniz tık tık...
Merak etmeyin ünlü şefler bile çoğu zaman hamuru merdane ile açarken çoğunlukla kopmalar yaşarlar. Bizim hamurumuz az yağlı olduğu için daha da çok yaşıyoruz ama parçaları hafifçe yağladığınız tart kalıbına parça parça taşıyarak içinde hafiçe bastırarak birleştirebilirsiniz.  
 Bu taşlar yerine nohut kullanabilirsiniz. Önceden ısıtılmış180 derecelik fırında 15 dakika pişirdikten sonra pişirme kağıdı ile birlikte taşları alıp bir 10-15 dakika kadar daha 2. pişirmeyi yapın. Benim bu defa tart kalıbım seramik olduğu için tüm hamur toplam 30 dakikada pişti. Ancak metal tart kalıbımda ilk pişirme için 10 dakika, 2. pişirme için yine en fazla 10 dakika daha yeterli oluyor.
Tart tabanını misafiriniz olduğu günden hep bir gün önce hazırlarsanız rahat edersiniz.  Daha önceden robotta iyice karıştırarak hazırladığınız 400gr light labne, 1 çay kaşığı vanilla extract, 5 gr toz splenda, 1 limon kabuğu rendesi, isterseniz 1 yemek kaşığı meyva likörü ( tartın üzerine koyduğunuz meyvanın çeşidine göre ) karışımını servise yakın zamanda spatula yardımı ile tart hamurunun üzerine yayın.
Tartın taze görüntüsü ve lezzeti için meyvaları servisten hemen önce kesmek şart. Ben bu defa çilek ve berry cinslerinden kullandım. Mevsimine göre siz istediğiniz bir meyva ile yapabilirsiniz elbette:)

Son olarak yine kullandığınız meyvaya göre meyva sosu hazırlamalısınız. Ben franboğaz kullanmıştım. 250 gr franboğaz, 1 yemek kaşığı toz splenda...
Splenda ve franboğazı makineden geçirdikten sonra çekirdeklerinde ayırabilmek için tel süzgeç yardımı ile süzün.
Meyva sosunu, eğer tart o gün içinde tüketilmeyecekse tamamına koymayıp servis esnasında porsiyonlara ilave edin derim.
Afiye olsun:)

20 yorum:

  1. Sonunda!!! aylar sonra ilk tarif üstelik orman meyveleri ile bomba gibi bir dönüş... Harika duruyor! Telafi tariflerinizi de sabırsızlık ile bekliyorum... Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Ilk defa bir tarifi gorup hemen denemek istedim. Acaba basarabilir miyim???

    YanıtlaSil
  3. Sarelle'cim sonunda kavuştuk:) Sizlerin desteğiyle gider böyle artık:)

    Aslı dene lütfen! Görüntüsü hiç gözünü korkutmasın yapımı zor değil gerçekten:)

    YanıtlaSil
  4. aylardır hevesle tarif bekliyordum süper bir süpriz oldu bu, bu aralar dukan diyeti yapıyorum protein ve sebze ağırlıklı sırlarınız varsa paylaşırsanız ne mutlu olurum ben :)

    YanıtlaSil
  5. Peri çok teşekkürler:) Dengeli beslenip içeriği hafif tutup, posa oranını yüksek tutarsan bu iş olur:)

    YanıtlaSil
  6. aa ne hos yeni tariflerin gelmesi, bende dun dusunmustum acaba skinnycook aktif olacak mi? diye, harika gorunuyor, noel yada yilbasi icin guzel bir alternatif..sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. wowwwwwwwwwwwwww uzun zaman oldu ama bu super tarifle sanırım ihmal telafi edilmiş durumda :) tabii istikrar da bekliyoruz :)))

    Peki biz bundan ne kadar yemeliyiz:D

    YanıtlaSil
  8. ozlemıstık oh cok sevındık :=)

    YanıtlaSil
  9. Uzun zaman bekledik ama beklediğimize değmiş,dönüşünüz muhteşem oldu :)

    YanıtlaSil
  10. Tekrar burada olmana çok sevindim,çünkü bende skinnycook'a ne zaman döneceksin diye bekliyordum! :) Tart tabanı için şu taşlar harika bir fikir! Bende de var aynısı fakat kuru nohut vb her zaman bulunmuyor.
    Şu anda çilek ve frambuazları market de dondurulmuş olarak bulabilirim maalesef,tazesini bulamam. Bu mevsimde bulunabilecek başka hangi meyveyi kullanabilirim? Başka hangi meyvelerle denemişliğin var tavsiye edebileceğin?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Alaçatı yok bırakmazdım ama bir türlü de dönüş yapamıyordum işlerden doğrusu. Yılbaşı için leziz ve hafif süprizler yaparım:)

    Sinem'cim bir dilim yeterli oluyor ama tabii ki herkesin metabolizma hızına göre değişir. Reçete 10 porsiyon, ona göre dilimlediğini düşün:)

    Esra ben de çok özlemişim:)

    Aslı oh ne çok sevindim beğenmenize:)

    Vintage Duygular sonunda kavuştuk artık ara yok:) Alternatif mevsim meyvalarından bir karışım yapabilirsin. Örneğin armut, muz, portakal, kivi olabilir. Yalnız dikkat portakal, ananas gibi meyvalar labne ve türevlerinin sulanıp bozulmasına neden oluyor. Servisten hemen önce dilimlenip hazırlanmalı. Donmuş berryleri meyva sosu olarak kullanabilirsin. Aaaaa meyva sosunun tarifini yazmayı unutmuşum:( Şimdi ilave ediyorum:)

    YanıtlaSil
  12. Tartı hazırladım :) Ben genelde tartı bir gün önce yapıp,2 streç folyo arası kolayca açıp kalıba yerleştirip buzdolabına atıyorum.1 gün bekleyip fırına atınca sanki tart daha lezzetli oluyor.. Eksikleri eşime sipariş verdim. Yarını iple çekiyorum. Resimleri mutlaka eklerim. Bu arada benim doğuma yaklaşık 20gün kaldı, buradan birçok tarifden de yararlandığımı belirtmek isterim. Herkese tavsiye ederim. (Bu hafta Cumartesi Tarifleri serimde de yazacağım)Şimdiye kadar 9kilo aldım. ;)
    Umarım şu 20 gün içerisinde bol bol tarif eklersin;)

    YanıtlaSil
  13. sonunda sira skinnycook a geldi cok sevindim:))bu uzun arada ben tart hamurunda cok yol katettim artik cok kolay geliyor cidden labne yerine philadelphia light olur mu yoksa baska oneri var mi?son bir soru bu tart kac gun dayanir aninda mi tuketmek gerekir?

    YanıtlaSil
  14. Heeyyyy Vintage Duygular ne güzel haberler bunlar:) Reçetelerin işe yaradığına da çok sevindim:) Bravo sana hamilelikte nefis bir kilo oranı bana göre 9 kg:) Her iki hamileliğimde 9 kg almıştım ve çocuklarda biri 3.5 diğeri 3.650 doğdu:) Hatta Can'da dr 15 gün önce suni sancı vererek doğurttu çocuk büyük daha fazla büyümesin ki doğumda zorlanmamam için:) Umarım normal doğum yaparsın, sonrasında çok da rahat edersin:)
    Tariflere devam:) Canının istediği birşeyler varsa yapalım:)

    Azize hatırlıyorum sen tart hamuruna takılmıştın bir ara. İşi çözdüğüne çok sevindim:) Hatta profesyonel olmuşsun adeta:) Peynirden değil ancak taze meyvenin asit oranı nedeniyle pişmeyen tartlarda raf ömrü kısa oluyor. Tabii tuzlu olmayan, yağı az krem peynirler de olur:)

    YanıtlaSil
  15. işte sonunda hasret sona erdii:))
    ne tatlı bi kavuşma, hem de ne hafif!
    ben karar verdim, artık şeker kullanmayacağım. TRdekilerin orjinal esmer şeker olduğuna inansam eskiden olduğu gibi her şeyimi esmer şekerle yapmaya devam ederdim ama splenda ve stevya en iyi alternatif gibi görünüyor. bir de meyvelerin ta kendisi:)

    bu arada, splenda'lı tariflerin ne kadar leziz olabileceğini sende gördükçe cesaretlendim ve splenda'nın resmi web sitesindeki ölçülerden de yardım alarak altınova'da kayınpederime harika bir tatlı yaptım. şekeri olduğu için stevya ve splenda ile yaşıyor da kendisi:)

    YanıtlaSil
  16. oldukça iştah kabartıcı gözüküyor...
    makaron (veya macaron) tarifi yayınlamayı düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil
  17. Seda'cım evet sonunda:) Beğendiğine ve işe yaradığına sevindim:)

    Dagcan aslında iyi macaron yaparım ama skinnycook'a hiç olmaz:) Ne yazık ki mereng, beze, macaron, pavlova türevleri sadece basit şekerle yapılabiliyor. Çok denememe rağmen Splenda ile iyi sonuç alamadım. Piştikten sonra şeker gibi birleşmiyor ve toz gibi dağılıyorlar.

    YanıtlaSil
  18. muhteşemmmm
    ne olur burayı ihmal etmee
    dilara

    YanıtlaSil
  19. franboğaz frambuaz şeklinde yazılır sayın berdan

    YanıtlaSil
  20. Evet yahu yazıda gördüm franboğaz nedir diye düşünüyordum yorumu okuyunca tamamladım, frambuaz :)

    YanıtlaSil