9 Mayıs 2010 Pazar

Singapurlu hafif pirinç makarnası...

Uzakdoğu yemekleri bizde çok seviliyor...
Pirinç makarnayı tavuk ve karidesi haşladığımız suda haşlayınca daha lezzetli oluyor. Birbirine yapışmaması ve pişmeye devam etmemesi için haşladıktan hemen sonra soğuk sudan geçirmeliyiz.
Sebzeleri boyuna ince kesiyoruz.
Wokta veya geniş, derince bir tavada 2 kaşık kanola yağında kök zencefil ve tüm sebzeleri 4-5 dakika soteliyoruz.
Karides, dilimlenmiş hindi füme ve didiklenmiş tavukları ilave edip 2 dakika daha çeviriyoruz. Pirinç makarnası ve sosları ilave ederek 2 dakika kadar ocakta tuttuktan hemen sonra servis ediyoruz.

2 yemek kaşığı kanola yağı,
1 yemek kaşığı taze rende zencefil, ( ölçüden fazla koymamalısınız çok baskın tadı olan bir aroma ve tüm tatları baskılar)
1 ince şeritler halinde doğranmış kırmızı biber,
5-6 şitaki mantarı ince dilimlenmiş,
2 yemek kaşığı zerdeçal,
200 gr karides ( 3-4 dakika hafifçe haşlayın)
4 dilim hindi füme,
1 orta boy ince doğranmış havuç,
1 avuç soya filizi,
100 gr haşlanmış ve didiklenmiş tavuk gögüs,
250 gr pirinç noodle,
1 çay kaşığı acı kırmızı biber,
2 yemek kaşığı light soya sos,
2 yemek kaşığı karides sosu,
1 yemek kaşığı beyaz sirke, üzüm sirkesi veya pirinç sirkesi ( Pirinç sirkesini hemen tüm uzakdoğu yemeklerinde kullanıyoruz.)
1 hafifçe çırpılmış yumurta,
Piştikten sonra aroma katması için birkaç damla kullanmak üzere susam yağı ( susam yağıda uzakdoğu yemek kültürünün olmazsa olmazlarından)
3-4 doğranmış taze soğan

Wokta 2 kaşık kanola yağı ile kök zencefil, zerdeçal, havuç, kırmızı biber, taze soğan, soya filizi ve mantarı 4-5 dakika orta ateşte soteleyin. İnce dilimlediğiniz hindi fümeleri, karides ve tavuk parçalarını ilave edip 2 dakika daha pişirin. Pirinç makarnasını da ilave edip 1-2 dakika daha çevirin. Hafifçe çırpılmış yumurta, soya ve karides sosunu ilave edip birkaç dakika daha çevirdikten hemen sonra servis edin.
Afiyet olsun



7 yorum:

  1. bak bu bizim evde çok yapılır,birileri tarafından.:))Uzakdoğu mutfağına acaip meraklı.Kitaplar alır,malzemeleri tek tek arar,keyifle mutfağa girer.Bana da işin yeme kısmı kalır hehhehe:)))

    YanıtlaSil
  2. zencefile bayılırım, uzakdoğu yemeklerine bayılırııımmm! bunu da deneyeceğim ilk fırsatta. zeytinyağı yerine neden kanola yağı, onu merak ettim.. yumurtayı bile zeytinyağından yapan biri olarak abarttığımın farkındayım ama:)

    YanıtlaSil
  3. Itır ne güzel senin için yemek yapılması:) hadi bunu da yapsın:)

    Seda zeytinyağ aromasını bırakmasın, susam yağı hissedilsin diye:) Yalnız yağ, zeytinyağ bile olsa yağ ve netice de 1 gr'ı 9 kcal. İhtiyacımızdan fazlasını da almak pek sağlıklı değil aslında. Ne yazık ki yağ firmalarının geçmişte yaptığı tanıtım kampanyaları nedeniyle insanlar çok sağlıklı sanıp foşur foşur kullanıyor ama sen bu tuzağa gelme Seda'cım:) Trans yağın zararlarını hepimiz bildiğimiz için o konuya girmiyorum:)

    YanıtlaSil
  4. tabi, içeriğinde 'bitkisel yağ' yazan ürünlerde trans yağ, pamuk yağı! ne biliyim, palmiye yağı gibi maddeler oluyor, çok dikkatli olmak lazım.

    ama bu zeytinyağı konusunda dediklerin ilgimi çekti, kulağıma küpe olsun:) bir izmirli olarak biliyorum açık ara yapmak zor olacak ama, tiroid nedeniyle baya kilo aldığım için zeytinyağı bile şu an bana uzak olsa bir süreliğine, iyi olur:))

    çok teşekkür ederim:))

    YanıtlaSil
  5. Aynen öyle canım. Haklısın gerçi doktorun tiroidini dengeleyici ilaçlar vermiştir ama tiroid tam bir baş belasıdır. Tabii abartmamak gerekiyor, yeterli miktarda yağ almak da önemli. Günlük tüketimimizin % 25inin yağlardan olması gerkiyor ama unutmaki peynir, et, süt herşeyde yağ var zaten. Fazladan alacaklarımız kalçaya geri döner:) Yağda cimrilik yapmak iyidir:)

    YanıtlaSil
  6. iki yemek kaşığı zerdeçal
    çok fazla değilmi?

    YanıtlaSil