7 Ocak 2012 Cumartesi

Hint Usulü Hafif Bezelye...

Bezelye yemeğini sevmeyen yoktur herhalde. Ben bezelyenin her türlüsünü yiyebilirim. Bu yüzden de her milletten reçeteleri toplamaya, kendi yöntemlerimlede tadından değer kaybetmemeye özen göstererek onları hafifletmeye çalışırım. Hint usulü bezelye benim sevdiğim bir tarif. Bizim bezelye yemeğinden baharatları ve farklı aromaları nedeniyle tat olarak farklı oluyor. Yapımı çok kolay...
 Aşağıdaki malzeme listesini önceden hazırlamak yemek yapımını kolaylaştırıyor. Baharatları küçük bir tabakta hazırlayabilirsin. Zencefil kökünü ben robottan geçirmeyi tercih ediyorum çünkü liflerinin yoğunluğu ve sertliği nedeniyle rende edilmesi çok sağlıklı olmuyor ve posadan çok suyu çıkıyor. Bu nedenle robot yerine şef bıçağı gibi keskin bir bıçakla da çok ince ve küçük boyutta kesebilirsiniz.
 Zentinyağ koyduğunuz tavada önce soğanları ve hemen ardından zencefil ve sarımsağı ilave edip soteleyin... 
 Sotelenen soğan karışımına kıymayı baharatlarla ilave edin...
 Kıymayı kurutmadan rengi dönene kadar karıştırın...
 Domatesi ve Hint yemeklerini olmazsa olmazlarından yoğurdu ilave edin.
 Kıvam alana kadar 30 dakika kadar kısık -orta ateşte pişirin...
 Son olarak ön haşlaması yapılmış bezelyeyi ilave edin. Tabi bu mevsimde dondurulmuş bezelye kullanılıyor. Ön pişirmesi yapıldığı için hafifçe sıcak sudan geçirip süzdükten sonra ilave edin.
 Bezelyeleri ve kişnişi ilave edip 15 dakika kadar daha pişir.
Afiyet olsun:)
Fotoğraflar Deniz Berdan

Malzemeler
2 büyük kuru soğan yemeklik doğranmış,
3-4 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı zencefil kökü, robottan geçmiş veya rendelenmiş,
4 yemek kaşığı zeytinyağ,
1/2 kg kıyma,
1 yemek kaşığı garam masala,
2 yemek kaşığı zerdeçal,
tuz karabiber,
1 konserve doğranmış domates -400gr-,
2 yemek kaşığı yağsız yoğurt,
300 gr dondurulmuş veya haşlanmış taze bezelye,
1 demet kişniş –markette kutuda satılanların tamamı

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık,denenmesi gereken bir tarif diye düşünüyorum,heleki birde işin içine hint baharatları girince nefis olmuştur.Bu arada yeniden sık bir şekilde post yapmanıza çok seviniyorum.:))

    YanıtlaSil
  2. enfes görünüyor, bol baharatlı yemeklere bayılırım, birde işin içine bezelye girdi mi eminim tadı mükemmeldir:)

    YanıtlaSil