6 Haziran 2010 Pazar

Meyvalı hafif kek...

Geleneksel meyvalı kekten farklı yaptığım 8 meyvalı kek versiyonundan ilki:) Bunu barın hafif kek versiyonu olarak da düşünebilirsiniz...

Kurularla kuruları, sıvılarla da sıvıları ayrı kaselerde karıştırıyoruz...

Büyük bir kasede un, kabartma tozu, splenda, limon kabuğu, tuz, tarçın ve cevizi karıştırın.


Kuru meyvaları 2 şekilde yumuşatabiliriz. Ben bu defa yağsız ılık süt ilave ederek 2 saat beklettim ancak geleneksel olarak şeker ilavesiz şeftali veya kayısı suyu ile ocakta 15 dakika çektirme yapabilirsiniz. Yani orta-hafif ateşte suyu azalana kadar karıştırmanız yeterli olur.

Ayrı bir kasede çırptığınız yumurtaya vanilya esansı ve yağı ilave ederek karıştırın. Yumurtalı karışımı unlu karışıma ilave ederek alttan üste katlayarak karıştırın. Çok fazla karıştırmayın lastik gibi olmasın. En son sütte beklemiş veya meyva suyu ile ocakta çektirme yapılmış kuru meyvaları ilave ederek yine hafifçe karıştırın.


Bu defa silikon kalıp yerine kağıt kalıp tercih ettim. Yapışkan ve meyvalarla ağır olması nedeniyle porsiyonlamak ve çıkarmak daha kolay. Kalıplara paylaştırdıktan sonra su ile ıslattığınız kaşık yardımıyla bastırmadan hafifçe üzerinden düzeltebilirsiniz...


Çok meyvalı olduğu için bu kekin çok kabarmasını beklemeyin, bu yüzden de daha çok barın kek hali olarak nitelendirmiştim:) 

Malzemeler 
180 gr doğranmış kuru kayısı, 
200gr kuru kızılcık ( bizim marketlerde Cranberrie olarak satılıyor ), 
50 gr kristalize zencefil ( ginger) -dışındaki şekeri yıkayabilirsiniz-, 
180 gr kepekli un, 
100 gr hafifçe dövülmüş ceviz,
10 gr splenda, 
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 yemek kaşığı limon kabuğu rende ( zest )
120 ml yağsız süt,
10 gr kabartma tozu ( 1 paket )
1 tutam tuz,
1 yumurta + 2 yumurta beyazı,
80 ml kanola yağı veya zeytinyağı,
vanilya esansı

130 derecede ısıtılmış fırında 1 saat yeterli oluyor ancak hafiften ıslak kalabiliyor daha kuru olmasını isteyenler 10 dakika kadar daha fırında tutabilir. Bu tarifin  diğer keklerden pişirme derecesi ve süresi farklı şaşırmayın:)

Tarifi yukarıda yer alıyor:)
Afiyet olsun...

Bol meyvalı şekersiz ve çok az yağlı olan meyvalı hafif kekin bir adedi yoğun lezzeti nedeniyle ara öğün için yeterli olabiliyor. 




6 yorum:

  1. O zaman adı da "Special D Bar" olsun..
    ben de "isim annesi":)

    YanıtlaSil
  2. Süper isim bulmuşsun, çok teşekkürler isim annesi anne müdür:)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Deniz,blogunuzu çok beğendim.Ben de sizin gbi şekerden,beyaz undan kaçınarak hazırlıyorum tariflerimi.Bu tarifinize yakın bir çalışma yapmıştım bir süre önce.
    Tatlandırıcı yerine pekmez ,kabartma tozu yerine de karbonat ile bol taze meyvalı denemiştim.
    Splenda içeriğini tam olarak bilmiyorum ama özellikle çocukların severek yiyecekleri bu tür lezzetleri hazırlarken,toz tatlandırıcılar yerine doğal şeker kullanılmasından yanayım.
    Bir eleştiri değil de,öneri olarak kabul edin bu sözlerimi.
    Bu arada fotograflar oldukça güzel.Çok başarılısınız .
    Görüşmek dleğiyle.
    Can ve Beg'e de sevgilerimi iletin lütfen.

    YanıtlaSil
  4. görüntü enfes eminim tadı da öyledir .. bu arada tariflerinize kalorileri de eklerseniz çok sevinirim, tek tek hesaplaması zor oluyor ;)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili çilek blogumu beğenmene çok sevindim:)
    Yorumlar ve öneriler benim için çok önemli keza 11 yıl sağlık yayıncılığı ardından beslenme merkezi ile hayatının işi bu olan biri olarak gerçekten de paylaşım çok değerli ve de keyifli:)
    Splenda konusundaki ön yargını anlıyorum ancak dünyanın en güvenilir beslenme kuruluşu olan ADA'nın sayfasından nutrition factlarına da bakabilirsin, splenda doğal şekerden yapılan kimyasallar içermeyen şu anda kullanabileceğimiz basit şekerlerde dahil en güvenli tatlandırıcı. Biliyorsun basit şeker dediğimiz, beyaz veya esmer şeker, pekmez, bal, meyva şekeri vs aslında hepsi de hücrelerimizi yoran ve gelecekte bizi hasta adayı haline getiren besinler. Küçük bir örnek düşün kanser hastalarına şeker ve şekerli gıdalar yasaktır. Kanserin en büyük dostudur. Son yıllarda anlaşılmıştır ki yaşlılık şekeri diye birşey yok, sadece bizler hücrelerimizi yora yora şeker hastası oluyoruz.
    Tabii ki çocuklarımız bizim herşeyimiz ben de her anne gibi onların sağlıklı büyümesini istiyorum.
    Doğal şekerden yapılmış Splenda'nın ciddi üniveristeler ve kuruluşlar tarafından yapılan ( hepsinin ADA'da yeri isni cismi var ) 20 yıllık araştırma sonucu hiçbir zararına rastlanmamış ancak tabii ki hiç birşeyi abartmamalıyız.
    Açıkçası bu veriler ışığında çocuklarıma yapacağım tatlılarda minimum basit şeker, ortalama Splenda, arada yine doğal ama hücreleri yormayan Agave ile yapılmış ürünlerden hazırlıyorum. Tabii yine de haftada 3-4'ü geçmiyor:)
    Çevrede o kadar çok bilgi kirliliği ve karmaşası var ki endişeni gayet iyi anlıyorum:)

    Sestra beğenmene sevindim kalori işine aslında bir zaman ayırıp koymak istiyorum ama başlı başına bir iş olduğu için çocukların okulu tatile girince daha çok vakit ayırabilirim belki:)
    Aslında hayatım boyunca hobilerim sonradan işim oldu bakarsın bunuda işe çevirir daha çok tarif, kalori hesapları, hatta video kayıtları bile yapabilirim:)

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık. Zevkle takip ediliyorsunuz.

    Size birşey danışacağım.Ben kanola yağını bulmayı beceremedim. Siz nereden alıyorsunuz?

    http://bayanbaykus.blogspot.com

    YanıtlaSil