9 Haziran 2010 Çarşamba

Havuçlu hafif kek...

Piyasada satılan geleneksel tariflerle yapılmış havuçlu kekler yağ oranlarıyla aslında sanıldığı kadar hafif değiller. Bizim evde sık sık yaptığımız gerçekten çok hafif ve sağlıklı havuçlu keki umarım sizde seversiniz:)
150 gr kepekli un, 30 gr rendelenmiş hindistan cevizi, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı çok dolu olmayacak şekilde toz tarçın, 1 tutam tuz, 1 tutam karbonat, 70 gr çekirdeksiz kuru üzüm, 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 2 yemek kaşığı kanola yağı, Vanilya esansı, 2 orta boy havuç rendesi, 6 yemek kaşığı veya 170 gr Agave şurubu, 10 gr toz splenda, 1 yumurta + 2 yumurta beyazı

Her zamanki gibi kurular kurularla sıvılar sıvılarla:)


İki geniş kapta çırpma teli yardımıyla karıştırın...

Sıvı karışımı kurulara ilave ederek alttan üste doğru katlayarak hafifçe karıştırın. Her zamanki hatırlatma çok karıştırmayın lastikleşmesin:) En son havuçları ilave edin.


Yağ kullanmamak için pişirme kağıdı ile kapladığınız pişirme kabına dökerek spatula yardımıyla üzerini düzeltin.


Önceden 130 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirin ve dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun:)


150 gr kepekli un,
30 gr rendelenmiş hindistan cevizi,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı çok dolu olmayacak şekilde toz tarçın,
1 tutam tuz,
1 tutam karbonat,
70 gr çekirdeksiz kuru üzüm,
 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt,
2 yemek kaşığı kanola yağı,
Vanilya esansı,
2 orta boy havuç rendesi,
1 yumurta + 2 yumurta beyazı
6 yemek kaşığı veya 170 gr Agave şurubu,
10 gr toz splenda

12 yorum:

  1. agave yerine maple kullansak olmaz mi?ben bulamadim agaveyi

    YanıtlaSil
  2. Deniz Hn. elinize sağlık, hemen deneyeceğim. Ama tatlı tariflerinizin hemen hepsinde "splenda" kullanıyorsunuz, sanırım bu tatlandırıcı bir çeşit. Acaba bunun yerine alternatif ne koyabiliriz? Ne kadar şekere denk gelir? Esmer şeker kullansak mesela..Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. tabii ki aklıma ıssız adam geldi tarçınlı havuçlu kek tarifi; ayy ne öok etkilemiş beni. ellerine sağlık çok güzel görünüyor canım istedi:))

    YanıtlaSil
  4. Deniz hanım, bu agave şurubunun içeriği nedir acaba? birde nerden alabiliriz? tarifleriniz çok güzelll... paylaşımınız için çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Canim,blogunu cok begendim,saglikli mutfak icin cok gerekli ve guzel bir paylasiméllerine kollarina saglik'sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  6. denizcim bunlar müthiş tarifler.. ve benim diyetin bitmesine 3 kilo kaldı..diyetisyene göre 1 ayda halledeceğim ve hamilelikten önceki kilomdan daha bile aşağıya inmiş olacağım.. ve bunları yapmak için sabırsızlanıyorum..
    bir şey soracağım sana.. dikkat ettim kanola yağını çok kullanıyorsun.. ama şu son dönem çıkan haberlere göre GDO'lular listesinde kanola yağı da var.. yerine yaparken zeytinyağı kullansak heralde bir şey olmaz..

    YanıtlaSil
  7. Merhaba! Nasılsınızz?

    Yemek yapmayı hiç sevmeyen, fırsat bulamadığını iddia eden beni bile mutfağa sokmaya başardı bu tarifler. Aman annem duymasın:)Hafif Fried Rice ile başlayan mutfak yolculuğu hızla devam ediyor. Size teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim!

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    İki blogunuzuda takip ediyorum ama bu blog arada bir biraz ihmal ediliyor galiba:) hafif salata
    sosları ve nerede ne yenir tavsiyelerinizide bekliyoruz:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. kesinlikle ihmal edilme konusuna katılıorum.ya şu gram hesabını bırakıp çay kaşıyı,çorba kaşıgı,yemek kaşığı hesabına başlasak olmazmıki db?

    YanıtlaSil
  10. Azize'cim Agave'yi organik satan magazalar dışında nerelerden buluruzu araştırayıp bu hafta dönerim:) Maple şurubun ( Akçaağaç şurubu) şekerden hiç farkı yok, ben pek kullanmayı tercih etmiyorum ancak evde diabetik biri varsa agave yerine diabetik bal kullanabilirsin.

    Beggy Splenda zaten doğal tatlandırıcı içinde kimyasal yok. Esmer şekerin ise beyazından farkı yok. Hatta ülkemizde esmer şeker üretecek fabrika bulunmadığı için beyazı pekmezliyerek elde ediyorlar. Yani yine ülkemizden tipik kandırmaca durumları!..

    Stil sahibi bayanlar yap bir tarçınlı kek:)

    YanıtlaSil
  11. Miss Marc mavi agave bitkisinden elde edilen şeker yerine geçen bala benzeyen bir tatlandırıcı:)

    annemineli çok teşekkür ederim:) sevgiler, hürmetler, kızınıza selamlar:)

    Didem'cim süpersin, çok az kalmış inancını kaybetme:) Kanola yağını kokusuz ve yemeğin tadını değiştirmediği ve sağlıklı olduğu için tercih ediyorum amaGDO hikayesini mısır özü için duymuştum ama kanola yağını araştırırım, bu arada sen sağlam bir kaynak bulursan bizide haberdar etmeyi unutma lütfen:) Zeytinyağ tabii ki olur ancak oranlarını kaçırmamak gerek, ne olursa olsun her türlü yağın bir gramı 9 kalori...

    Ceylan nasıl sevindim anlatamam afiyet olsun:)

    Adsız ve Seda çok çok ama çok haklısınız. Ben de daha çok reçete koymak istiyorum ancak bu ara Beg'in hem yaz okuluna gidiyor olması sketchbookları, ortak yurt dışı, yurt içi projeler ve tabii Türkiye'ye dönmeden kış okuluna devam edeceği için öğrenci vizeleri, okul prosedürleri vs vs bu liste uzar bir türlü istediğim gibi ilgilenemedim.
    Halbuki ne çok hayalim var skinnycook için:) Reçeteleri fazlalaştırırken hafif yemek günlüğü tutmak, vücudu şekillendirip formda kalabilmek için günlük spor aktiviteleri, izleyenlerle buluşma günleri vs.
    Bir de Seda'cım pastry işleri üstelikte hafiflik arıyorsak gramaj hesabına dayanıyor. Ama her yerde markatlerde bile 50-60 TL'ye elektronik tartılar var:) Bak bir alınca gerçekten mutfakta hayatın kolaylaşıyor:9
    Hafiflemek, sağlıklı ve formda olabilmek adına davranış değişikliğinin minicik bir parçası olarak düşün:) Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. denizcim sana ling gönderiyorum.. bu sitede aslında daha bir çok yazı var bu konuda.. ayrıca ailesi tarımla uğraşan bir arkadaşımada danıştım.. o da aynı şeyi söyledi bana.. kanola tohumları ekilen toprağı bile uzun vadede mahvediyormuş.. bir daha organik tarıma dönülemiyormuş..

    http://www.gidahareketi.org/Kanola-Felaketi,-‘kurtulus’-Diye-Sunuluyor--337-haberi.aspx

    daha bir şeyler bulursam gönderirim..

    YanıtlaSil