31 Mart 2010 Çarşamba

Lor peynirli hafif kiş (quiche)...

İlk postum:) Hangi tarifle başlayacağıma karar veremedim. En sonunda evimizde en çok tüketilenlerle başlıyorum. Umarım bizim kadar seversiniz:)
Fotoğraf: Deniz Berdan
  • 250 gr tuzsuz lor peyniri, 
  • 90 gr yağsız yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağ, 
  • 1 yemek kaşığı taze kekik veya yarım demet maydonoz,
  • 2 büyük yarım halka şeklinde doğranmış kuru soğan

Tart hamuru için:

  • 250 gr kepekli un,
  • 120 gr enerjisi azaltılmış ve küp şeklinde kesilmiş yağ, ( elle & vire light veya trans yağ içermeyen Sana %59 yağlı margarin)
  • 2 - 3 çorba kaşığı buzlu su,
  • 1/2 çay kaşığı sodyumu azaltılmış tuz
Tart hamurumu kitchenaid'de hafif ayarda yapıyorum ama olmayanlar için; kepekli unu büyük bir kasenin içine eleyin. Eleğin sonunda kalan kepeği una ilave edin. Unu elemek hamuru daha gevrek ve hafif hale getirir. Tuz ve küp şeklinde kesilmiş soğuk yağı ilave edin. Parmak uçlarınızda irmik helvası kıvamına gelene kadar yoğurun. Avcunuzu kullanmayın yağ erir. Küçük bir kasede bir yumurta sarısını 2 kaşık buzlu suyla karıştırın.  Karışımın ortasını çukur şekline getirerek yumurtalı karışımı buraya boşaltın. Hamur kıvamına gelene kadar yoğurun ancak çok yoğurursanız sertleşir ve pişerken çekme yapar. Hamurun çok yoğun olması halinde bir kaşık buzlu su ilave edebilirsiniz. Hamuru 30 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Hamuru merdane ile veya pişirme kağıdı arasında bastırarak 5-6 mm kalınlığında açın ve tart kalıbına yerleştirin ve kenarlarında kalan fazlalıkları bıçak yardımıyla kesin.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında hazırladığımız tart hamuruna çatal ile delikler açın, kabarmaması için pişirme kağıdı üzerinde ağırlık koyarak ( nohut veya fasulye olabilir) 10 dakika pişirin. Çıkarıp ağırlıkları alın ve 10 dakika kadar daha pişirin.
Doğranmış soğanı kekik ilavesiyle fırça ile yağladığınız  tavada  kısık ateşte soteleyin.
Tart hamurunun üzerini pişmiş soğan ile kaplayın. Üzerine lor peyniri, yoğurt ve maydonoz karışımını ilave ederek  önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin. 
Her fırının pişirme kabiliyeti farklı olduğu için süre ve ısıyı kendiniz kontrol etmelisiniz. 
Afiyet olsun.


Ben  lor peynirli hafif kişin 2 dilimini ana yemek olarak büyük boy malzemesiz salata ile birlikte tüketiyorum:)


22 yorum:

  1. Harika bir tarifle başlamışsın! Gerçekten sevdiğim malzemeler birarada. Yarın markete gidiyorum. Paylaşım için teşekkürler. ;)

    YanıtlaSil
  2. Sabahı bekleyemedim:) Bu saatte yayınladım:) Beğendiğine çok sevindim:)

    YanıtlaSil
  3. tuzlu en önemlisibenim bayıldığım lor peynirli bir tarifle başlamanız süper oldu...sabahı bekleyememeniz bizim açımızdan güzel oldu ama biz yapmak için dediğim gibi sabahı beklemek zorundayız.. resimler o kadar iştah açıcı ki sanırım her tarifi büyük bir zevkle deneyip yiyeceğiz:)

    YanıtlaSil
  4. bunu kesinlikle denemk istiyorum ama ben bunu biraz amerikan versiyonuyapmak zorundayim kepekli un whole wheat olan mi acaba bir de lor bulmak imkansiz burda yagsiz peynir olur mu?

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel,başarılı bir tarif şu an hazırladığım sağlıklı yaşam listesine ekliyorum. Yeni blog da başarılar, iyi başlangıçlar hep sizinle olsun:))

    YanıtlaSil
  6. Bu enfes kişin üzerine ceviz parçaları da iyi gider.. "T2 doğranmış soğan" ne acaba diye düşünürken orda bir yazım hatası olduğunu anlayıp rahat ettim :) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Okan . Dün gece postu hazırlayınca dayanamayıp yayınladım:) Beğendiğine sevindim:)

    Adsız : Ricotta peyniri lor peynirine alternatif olabilir:)

    anneyazar : Kendi sağlıklı yaşam listeni oluşturman ne güzel:) çok teşekkürler:)

    zoiplanet : Hafifletmeye çalıştığımız için ceviz koymasak iyi olur:) Hamurunda ve çok az da olsa lorda yağ mevcut:) blogun en sevdiğim tarafıda sonradan redaksiyon hatalarını düzeltebilmek:) Dergi yaparken baskıdan sonra gördüğüm redaksiyonlara çok üzülürdüm:) uyarın için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. http://vintageduygular.blogspot.com/2010/04/kapal-fermuar-dikimi-ve-bloglardan.html Aklimdan cikmadi, dayanamadim bugün yaptim :) Cok güzel oldu, tekrar tesekküler..

    YanıtlaSil
  9. Heyyy yaşasın yapmışsın gerçekten blogunda fotoğrafını bile gördüm:) Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. Cok güzel oldu gercekten, seninde eline saglik ;) Özellikle salata ile 2 dilim yedim ;)

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar beceriklisin:) İlk postumda kiş koyunca sonrada endişelenmiştim zorla mı başladım diye ama senin fotoğraflarını görünce çok sevindim:) Harika olmuş gerçekten eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. tariflerinizi cok begendm ama lorla soganı hic denememstm.ben loru daha cok sıvrı hafif acı yeşil biber v maydonozla begeniyorum.

    YanıtlaSil
  13. soganla lor hıc denemedm.sogan yerine maydonoz veyz yesil acı biber nasıl olur

    YanıtlaSil
  14. Gulcal yeşil biberde güzel olabilir. Sote soğan bu tarifin kritik kontrol noktası aslında, bambaşka bir tat veriyor. Soğanlı olarak sivri biber ilavesiyle çok güzel olur. Ben altına koyduğum kuru soğan yetmiyormuş gibi loru yarım demet doğranmış soğanla da yapıyorum nefis oluyor:)

    YanıtlaSil
  15. bayılırım ve hep ertelemişimdir denemeyi. deniycem ben de ilk fırsatta:)

    YanıtlaSil
  16. sonunda denedim ama benim hamurum o kadar zor toplandi ki anlatamam neden oldu anlayamadim yagdan supheliyim ya da undan whole wheat kullandim ama bi yerde bi yanlis yaptim galiba hamuru acmayi birakin elimle zor biraraya getirdim neden oldu dersiniz?enchiladas cok basarili olmustu oysa zor bi seymis bu quiche gercekten ben yedim yine de ama:)cok doyurucu oldu

    YanıtlaSil
  17. Seda : birkaç defa yaptıkltan sonra yapılması kolay aslında:)

    Adsız : Ah keşke sen yaparken sorabilme benimde cevaplama imkanım olabilseydi. Tabiiki undan, zaman zaman aynı marka unda dahi yaşadığımız unun sıvı alma oranları değiştiği için ölçülerde esnek olmalıyız. Şöyle ; tüm malzemeleri kullandıktan sonra hamur bir araya gelemeyecek kadar kuru duruyorsa birkaç kaşık su veya süt ilavesi ile birlikte karıştırdığın bir yumurta sarısı yeterli olabilecektir. Lütfen yılma çünkü gerçekten bu kiş hamurunu tutturabilirsen sebzelilerini hatta bu hafta bol kabaklı mücverli hafif kişi yapacağız.

    YanıtlaSil
  18. A.S yok vazgecermiyim cok benlik bi tarif bu hatta ricottoya bile gerek kalmadi evde lor yapilabiliyomus onu da ogrenmis oldum:)simdi sirada sloopy ve cookie var.diger bloguda okuyorum bu arada cocuklarinizla iliskiniz de cok guzel:)

    YanıtlaSil
  19. A.S süpersin, yaptıkça pratikleşiyorsun, gerçekten herşey çok daha kolay çıkıyor. DB junk'ı da beğendiğine sevindim:)

    YanıtlaSil
  20. Anlatımınız duru ve akıcı yani çok hoş.Ayrıca ben bu kişe ve özellikle kiş hamuruna bayıldım. En kısa sürede denemeliyim.....Acaba içine çok ince doğranmış kırmızı biber de eklesem mi?

    YanıtlaSil
  21. Lezzet denemlerinizle damağımızı şımartmaya,bizi de şaşırtmaya devan edin Dante

    YanıtlaSil
  22. deniz, mail atıcaktım ama buraya yazmak istedim. herkes duysun:))

    linkteki 2. haberi okuyun:))

    http://www.hurriyet.com.tr/magazin/yazarlar/14730188.asp?yazarid=350&gid=225

    deniz, harikasın!

    YanıtlaSil