31 Mart 2010 Çarşamba

Böğürtlenli hafif muffin...

Ara öğün olarak tükettiğim hafif lezzetlerimden:)
Fotoğraf : Deniz Berdan
170 gr kepekli un,
55 gr mısır unu,
10 gr splenda,
1 tutam sodyumu azaltılmış tuz,
10 gr kabartma tozu,
1 yumurta,
110 ml yağsız süt,
120 gr elle&vire light veya Sana trans yağ içermeyen %59 yağlı margarin,
100 gr dondurulmuş böğürtlen, bıçakla dört parça halinde kesin.
bulabilirseniz 1 çay kaşığı butter extract tereyağ kokusu veriyor:), yoksa önemli değil.

Kuruları büyük bir kasede karıştırın.
Sıvıları  diğer bir kasede karıştırdıktan sonra kurulara ilave edin. Spatula yardımıyla alttan üste katlayarak karıştırın. 16-17 defadan daha fazla karıştırırsanız lastik gibi olur:) Ben 15 defada yapıyorum:) Silikon muffin kalıbını daha önce yıkayıp kullandıysanız yağlamanıza gerek olmadan her birinin 3/4 ünü doldurarak paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 18-20 dakika pişirin. Pişirme süresi muffin kalıbınızın büyüklüğüne ve fırınınıza göre değişir. Ben küçük boy silikon muffin kalıbını tercih ediyorum. Büyüklerde bu süre 25-30 dakikiyı bulur. Pişirme boyunca fırının kapağını açmayın, yoksa çökme yapar :)
Afiyet olsun.

Ben 2 küçük muffini ara öğün olarak sabah ile öğle arası veya öğleden sonra  tüketiyorum:)


34 yorum:

  1. gece gece hiç iyi olmadı ama bu benim açımdan=)

    YanıtlaSil
  2. en kısa zamanda deniycem,elinize sağlık :)

    Melek

    YanıtlaSil
  3. bense çok mutluyum tarifleri ilk görenlerden biri olduğum için, gece 2.30'da bile çok güzel görünüyo, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. ben ki böğürtlen sevmem ama tarif ve resim o kadar cezbedici ki gece gece yapasım geldi.. süper.. ilk postlar sabahı bekleyemedi ama korkarım biz denemek için beklemek zorundayız sabahı..:)

    YanıtlaSil
  5. Deniz yaw,ben bu blogu pek sevdim:))

    YanıtlaSil
  6. buraları yıkılıyoo :)
    elini attığın her işi başarıyorsun, çok tebrix DB!!
    Şimdi bu muffinleri görenler takmıştır mikseri koluna :D

    YanıtlaSil
  7. Muhtesem bir goruntusu var :) Yapmak icin hafta sonunu bekleyemeyecegim... Hem zaten yogun bir is gununden sonra mutfakta stres atmaktan daha ne guzel ne olabilir ki.

    Simdiden cok tesekkurler bu guzel paylasimlar icin .)

    YanıtlaSil
  8. Mükemmel gözüküyo! ve içerik şahane çok çok hafif en kısa zamanda denicem :) bi de butter extract ne kadar muhteşem bi buluş öyle hiç duymamıştım nerden bulabiliriz?

    YanıtlaSil
  9. hmm çok leziz görünüyor,hemen denenmeli :) elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar leziz duruyor bunlar böyle!!
    Böğürtleni çok severim ama bu tarif başka meyvelerle de çeşitlendirilebilir mi diye de merak ettim? Hani çeşit çeşit yapıp yiyelim gibi :)))

    http://plndrkn.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  11. çok güzel görünüyo:)
    ölçüleri gr ve lt cinsinden vermeyip;bardak,kahve fincanı,kaşık cinsinden verirseniz çok sevinirim:)

    YanıtlaSil
  12. hayırlı olsun:) cezbedici görünüyor muffinleri cok severim

    YanıtlaSil
  13. Arkadaşlar beğendiğiniz için ne kadar mutlu oldum anlatamam:) Hepinize desteğiniz ve ilginiz için çok çok teşekkür ederim:)

    melikeg butter esansını ilk zamanlar şütte gibi şarküterilerden buluyordum, sonrasında toptan pasta malzemeleri getiren Sirkeci'den almıştım. Geçen yılın sonunda ise Kasımpaşa'dan gıda boyası alırken orada da vardı. Toptancılarda büyük boyları eğer pastrylere meraklıysan her defasında çok az bir miktar kullanıldığı için bütün yıl yeterli oluyor:)

    plndurukan : Berrylerle gayet güzel oluyor:) Eğer donmuşlardan alıyorsan ki mevsim itibariyle ben de donmuş kullanıyorum, çözdürmeden donmuş halde hamura en son ilave etmelisin:)

    ametris : Pastry işi daha çok kimya işi, gıdaların birbirleriyle etkileşimi söz konusu. Gramajlar tutmadığı zaman sonuç fena olabilir. Bu yüzden tüm tariflerim gramaj, litre ve kaşık hesabı:)

    YanıtlaSil
  14. harika bi blog olacak hissedebiliyorum..
    ilk iki tarife de bayıldım!!

    lütfen eğer bildiğiniz güzel vegan tarifler varsa onları da paylaşırmısınız :)

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel güzüküyor ellerinize sağlık! Artık ara öğünlerde lezzetli ve hafif şeyler yiyebilicez yaşasın:)

    YanıtlaSil
  16. Adsız : Tamam arada koyarım tabii:)

    aslı : Ben de ara atıştırmalık olarak çok seviyorum. Çanta da taşıması da kolay:) o yüzdentariflerimi sık sık görebilirsin:)

    YanıtlaSil
  17. En zevk aldığım şeylerden biri kahvaltıda çayla kek yemektir e kahvaltı da altın öğün olduğuna göre bu leziz kekte hafif olduğuna göre tam benlik paylaşımın için teşekkürler eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  18. teşekkür ederim cevabınız için:)

    YanıtlaSil
  19. çok güzel görünüyorlar hemen yapıcam ama aşırı minikler:))

    YanıtlaSil
  20. Dimple : Beğendiğine sevindim. 50'ye yakın kek reçetem var:) Zaman içinde bol bol paylaşırız:) Afiyet olsun:)

    ametris : Ben de çeşitli boylarda kalıplar var, haklısın bu miniklerinden ama dışarıya çıkarken çantamda birkaç tane bulunduruyorum ara öğün niyetine, parçalayıp yarısını bırakacağıma minik yapmak işime geliyor:)

    YanıtlaSil
  21. Ara öğünde bunları yemek mucize gibi bir şey! Bu bloğa da bayıldım, hem az kalorili hem göz doyurucu hem de tatlı!

    YanıtlaSil
  22. deniz berdan sen çok tatlısın iyi kii varsın iyi ki aramızdasın daima sevgiyle neşeyle kal! enfes tarifler ah bir de kilo verebilsem:SS metabolizmamı harekete geçirmek için ne yapmalıyım sence? çok mutsuzummm etekler nasıl giyilecek bu yaz:(((

    YanıtlaSil
  23. Doorstepping beğendiğine sevindim:) Az kalorili olduğu doğru ama yine de miktar ve sıklık kontrolü yapmalıyız:)

    Adsız sen de ne tatlısın övgüler moral veriyor, motivasyon sağlıyor, çok teşekkürler:) Metabolizmanın yavaş olduğuna emin misin? Sağlıklı bir bireyde metabolizmayı gün içinde alacağın azar azar protein takviyesiyle hızlandırabilmek mümkün:) Çoğu zaman yemek alışkanlıklarımızı düzenlememiz, gün içinde hareketli olmak ve davranış değişikliği yeterli olabiliyor aslında. Nerede hata yaptığını en kolay örneğin 3 gün her yediğin ve içtiğini yazacağın günlük tüketim kaydıyla bulabilmen mümkün:) Ama atlamadan herşeyi yazmalısın:) Benimde yazla kış arası 2-3 kilo fark eder hep:) Ptesi kendime göre bir program yapmaya başlayacağım ben de:) En önemlisi de öğün atlamamanın dışında strese girmemek, düzenli uyumak ve inanç:) Tabii çok güvendiğin ve etik olan bir uzmandan da yardım almak işi kolaylaştırıyor:)

    YanıtlaSil
  24. Dun aksam yaptım..Splenda yerine baska bi tatlandırıcı kullandım, bogurtlenlerin de pek tadı yoktu herealde, sekersiz muffin oldu :( Tadı cok guzel ama mısır ekmegi tadında..

    YanıtlaSil
  25. Nazlı üzüldüm keşke splenda kullansaydın, kullandığın tatlandırıcının tat oranı farklı olabilir ve bu reçeteye muhtemelen az gelmiştir. Çünkü ben çok tatlı sevenlerdenim bu reçetede ki splenda oranıyla da epeyi bir tatlı oluyor. Sen ne kullanmıştın acaba?

    YanıtlaSil
  26. Splenda bulamadım..Adını hatırlayamıyorum ama recetede yazan olcuye gore bire bir yaptım, nerdeyse tuzlu oldu :( splenda şart oldu bu durumda..

    YanıtlaSil
  27. nazli bu saatlerde ayakta olma,

    sevgiler, patronun.

    YanıtlaSil
  28. Hahahaha ço tatlısınız:) Eyvah Nazlı yakalandık:)

    YanıtlaSil
  29. Deniz, Splenda değil esmer şeker kullansam miktar takriben ne olmalı?Bir de elle&vire yerine fındık yağı koysam olayı darma duman mı etmiş olurum acaba?:)ne kadar az katı yağ o kadar küçük popo:P
    Bu arada her markette kolayca bulunabileceği için avantajlı bir haberim var,gerçi yukardaki postlar eski belki şimdi görmüşsünüzdür,Dr Oetker de minik aromatik extractler çıkarmış;citron,rom,butter&vanilla,badem...Tekrarettikçe fena oluyoruuumm:)
    Selin

    YanıtlaSil
  30. Selin'cim esmer şeker dediğin Türkiye'deki versiyonu pekmezlenmiş beyaz şeker ne yazık k.:( Ayrıca orijinali dahi olsa netice de basit şeker. Splenda'dan şaşma derim:) Yağ ne cins olursa olsun 1 grmı 9 kalori, trans yağ olmasın ama hepsi aynı kapıya çıkıyor:) Dr Oetker'i bir izleyenim söylemişti:) Vanilya esansı başarılı gerçekten:)

    YanıtlaSil
  31. Deniz aslında splendayı çok iyi çözmüş değilim,iyice araştırmak istiyorum çünkü yapay olan hiçbirşeyden hoşlanmıyorum,laboratuar ortamında yoktan var edilen şeyleri yemektense kalorili olmasına rağmen doğadan gelen şeyleri limitli yemeyi yeğlerim.Aynı şeyi margarin ve tereyağ konusunda da düşünüyorum.Haklısın hemen hemen tüm yağların kalorisi gr/9cal ama benim derdim birinci sırada kalori değil,senin şeker konusundaki güvensizliğini ben de yağ asitleri konusunda yaşıyorum:)türkiyedeki şekerler konusu bence de doğru,zaten yurtdışındakilerle tipleri bile farklı..En sağlıklısı sadece pekmez kullanmak belkide ama işte herzaman olmuyor:)Bu işlere bazen çok takılıyorum sonra kendime bir tokat atıp ağzımda dağılan lezzet herneyse onun götürdüğü yere gidiyorum:)
    Selin

    YanıtlaSil
  32. Tariflerinize bayıldım.. muffinleri hemen deneyeceğim.. ellerinize , kaleminize sağlık...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Çok güzel bir site , çok başarılı tarifler tebrik ederim. Özellikle akşamları hafif yemeyi tercih eden bizler için çok çok güzel bir blog

    Bolca tarif bekliyoruz :D

    Ellerinize sağlık

    Büşra

    YanıtlaSil
  34. peki bunların kalori değerlerini nasıl öğrenebiliriz hepsi çok güzeller ama kalorilerini de çok merak ettim

    YanıtlaSil