20 Haziran 2010 Pazar

Hindistan cevizli, baharatlı karidesli hafif pilav...

Hint mutfağı sevenlerin daha çok sevebileceği favori yemeklerimizden...
Robot kullanıyorsanız taze zencefili, sarımsağı robottan geçirip domatesleri ilave edip onunda robotta ezilerek karışmasını sağlayın. Yok robot kullanmıyorsanız da rende ve havan yardımıyla karışımı oluşturabilirsiniz. Malzeme listemiz aşağıda...

Orta dereceli ateşte 4 yemek kaşığı sıvı yağda soğanları 10 dakika kadar pişirin. Ateşi iyice kısarak tüm baharatları ilave edin ve 2-3 dakika kadar daha çevirin. Haluk yemekleri daha acı seviyor ancak çocuklarla yediğimiz için tarifte olduğu kadar baharat yeterli oluyor. Eğer sizde acı seviyorsanız kırmızı biber oranını arttırabilirsiniz.

Domatesli karışımı ilave ederek kısık ateşte sos kalınlaşana kadar pişirin. Donmuş karides kullanıyorsanız sıcak sudan geçirdikten sonra domatesli karışıma ilave edip 5 dakika kadar pişirin. Doğranmış kişnişi ilave edin. ve birkaç dakika kadar daha çevirin.

Diğer tarafta basmati pirinci pişirme süresine göre haşlayıp süzüyoruz ( benim pirincimin pişme süresi 10 dakikaydı ) ve karidesli karışıma ilave ediyoruz.


200 gr basmati pirinç,
taze kök zencefil -bir tatlı kaşığı rendelenmiş-
3-4 diş sarımsak,
2 ortaboy domates,
4 yemek kaşığı sıvı yağ,
1/2 çay kaşığı kimyon,
Taze kişniş,
değirmen karabiber,
1 yemek kaşığı hindistan cevizi tozu,
1/2 çay kaşığı sodyumu azaltılmış tuz,
yarım tarçın çubuğu - domatesli pişirme sırasında çubuğu koyuyoruz servisten önce çıkarıyoruz-
1/2 çay kaşığı zerdeçal,
1/2 çay kaşığı kırmızı biber,
1 orta boy soğan küp şeklinde doğranmış,
350 gr çiğ ayıklanmış karides - dondurulmuş olabilir-

Bu yemeği 4 porsiyon olarak hazırlıyorum.
 Bir porsiyonu bir öğünde yeterli oluyor.
İçeriğinde yoğun karbonhidrat olan besinleri öğle yemeğinde tercih ediyorum:. Biz çok seviyoruz umarım sizde seversiniz:)



18 Haziran 2010 Cuma

Frambuaz, elma ve keçiboynuzu tozu ile hafif muffin...

180 gr kepekli un, 50 gr yulaf ezmesi, 10 gr keçi boynuzu tozu veya 1 yemek kaşığı kakao tozu, 1 paket kabartma tozu, 1/2 çay kaşığı karbonat, 50 gr hafifçe dövülmüş veya çekilmiş ceviz, bir orta boy küp şeklinde doğranmış elma, bir tutam sodyumu azaltılmış tuz, 1 yumurta + 2 yumurta beyazı, bir yemek kaşığı hindistan cevizi tozu, 130 gr Agave, 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 150 ml yağsız süt, 10 gr splenda, vanilya esansı, 100 gr taze veya donmuş frambuaz, donmuş ise çözdürme yapmadan kullanılması gerekiyor. 
Kuruları büyük bir kaseye koyuyoruz...


Sıvıları çırpma teli yardımıyla karıştırıp küçük küp şeklinde kestiğimiz elmaları ilave ediyoruz.


Görüntüsü için bütün koydum ama frambuazları ortadan ikiye keserek ilave edip hafifçe karıştırıyoruz. Silikon muffin kalıplarının 3/4'lük kısmını dolduracak şekilde paylaştırıyoruz.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika fırının kapağını açmadan pişiriyoruz. - fırına ve muffin kalıbının büyüklüğüne göre pişirme süresi değişiyor- 



180 gr kepekli un, 
50 gr yulaf ezmesi, 
10 gr keçi boynuzu tozu veya 1 yemek kaşığı kakao tozu,
 1 paket kabartma tozu, 
1/2 çay kaşığı karbonat, 
50 gr hafifçe dövülmüş veya çekilmiş ceviz, 
bir orta boy küp şeklinde doğranmış elma, 
bir tutam sodyumu azaltılmış tuz, 
1 yumurta + 2 yumurta beyazı, 
130 gr Agave,
1 yemek kaşığı hindistan cevizi tozu,
 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 
150 ml yağsız süt, 
10 gr splenda, 
vanilya esansı, 
100 gr taze veya donmuş frambuaz,

Franboğaz donmuşsa çözdürme yapmadan kullanmalıyız.



Çay saati için sevdiğimiz hafif tatlardan:) 
Sütlü çayımla bir muffin yerim:) 
Umarım siz de seversiniz...

Afiyet Olsun...

9 Haziran 2010 Çarşamba

Havuçlu hafif kek...

Piyasada satılan geleneksel tariflerle yapılmış havuçlu kekler yağ oranlarıyla aslında sanıldığı kadar hafif değiller. Bizim evde sık sık yaptığımız gerçekten çok hafif ve sağlıklı havuçlu keki umarım sizde seversiniz:)
150 gr kepekli un, 30 gr rendelenmiş hindistan cevizi, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı çok dolu olmayacak şekilde toz tarçın, 1 tutam tuz, 1 tutam karbonat, 70 gr çekirdeksiz kuru üzüm, 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 2 yemek kaşığı kanola yağı, Vanilya esansı, 2 orta boy havuç rendesi, 6 yemek kaşığı veya 170 gr Agave şurubu, 10 gr toz splenda, 1 yumurta + 2 yumurta beyazı

Her zamanki gibi kurular kurularla sıvılar sıvılarla:)


İki geniş kapta çırpma teli yardımıyla karıştırın...

Sıvı karışımı kurulara ilave ederek alttan üste doğru katlayarak hafifçe karıştırın. Her zamanki hatırlatma çok karıştırmayın lastikleşmesin:) En son havuçları ilave edin.


Yağ kullanmamak için pişirme kağıdı ile kapladığınız pişirme kabına dökerek spatula yardımıyla üzerini düzeltin.


Önceden 130 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirin ve dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun:)


150 gr kepekli un,
30 gr rendelenmiş hindistan cevizi,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı çok dolu olmayacak şekilde toz tarçın,
1 tutam tuz,
1 tutam karbonat,
70 gr çekirdeksiz kuru üzüm,
 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt,
2 yemek kaşığı kanola yağı,
Vanilya esansı,
2 orta boy havuç rendesi,
1 yumurta + 2 yumurta beyazı
6 yemek kaşığı veya 170 gr Agave şurubu,
10 gr toz splenda

6 Haziran 2010 Pazar

Meyvalı hafif kek...

Geleneksel meyvalı kekten farklı yaptığım 8 meyvalı kek versiyonundan ilki:) Bunu barın hafif kek versiyonu olarak da düşünebilirsiniz...

Kurularla kuruları, sıvılarla da sıvıları ayrı kaselerde karıştırıyoruz...

Büyük bir kasede un, kabartma tozu, splenda, limon kabuğu, tuz, tarçın ve cevizi karıştırın.


Kuru meyvaları 2 şekilde yumuşatabiliriz. Ben bu defa yağsız ılık süt ilave ederek 2 saat beklettim ancak geleneksel olarak şeker ilavesiz şeftali veya kayısı suyu ile ocakta 15 dakika çektirme yapabilirsiniz. Yani orta-hafif ateşte suyu azalana kadar karıştırmanız yeterli olur.

Ayrı bir kasede çırptığınız yumurtaya vanilya esansı ve yağı ilave ederek karıştırın. Yumurtalı karışımı unlu karışıma ilave ederek alttan üste katlayarak karıştırın. Çok fazla karıştırmayın lastik gibi olmasın. En son sütte beklemiş veya meyva suyu ile ocakta çektirme yapılmış kuru meyvaları ilave ederek yine hafifçe karıştırın.


Bu defa silikon kalıp yerine kağıt kalıp tercih ettim. Yapışkan ve meyvalarla ağır olması nedeniyle porsiyonlamak ve çıkarmak daha kolay. Kalıplara paylaştırdıktan sonra su ile ıslattığınız kaşık yardımıyla bastırmadan hafifçe üzerinden düzeltebilirsiniz...


Çok meyvalı olduğu için bu kekin çok kabarmasını beklemeyin, bu yüzden de daha çok barın kek hali olarak nitelendirmiştim:) 

Malzemeler 
180 gr doğranmış kuru kayısı, 
200gr kuru kızılcık ( bizim marketlerde Cranberrie olarak satılıyor ), 
50 gr kristalize zencefil ( ginger) -dışındaki şekeri yıkayabilirsiniz-, 
180 gr kepekli un, 
100 gr hafifçe dövülmüş ceviz,
10 gr splenda, 
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 yemek kaşığı limon kabuğu rende ( zest )
120 ml yağsız süt,
10 gr kabartma tozu ( 1 paket )
1 tutam tuz,
1 yumurta + 2 yumurta beyazı,
80 ml kanola yağı veya zeytinyağı,
vanilya esansı

130 derecede ısıtılmış fırında 1 saat yeterli oluyor ancak hafiften ıslak kalabiliyor daha kuru olmasını isteyenler 10 dakika kadar daha fırında tutabilir. Bu tarifin  diğer keklerden pişirme derecesi ve süresi farklı şaşırmayın:)

Tarifi yukarıda yer alıyor:)
Afiyet olsun...

Bol meyvalı şekersiz ve çok az yağlı olan meyvalı hafif kekin bir adedi yoğun lezzeti nedeniyle ara öğün için yeterli olabiliyor.