30 Nisan 2010 Cuma

Hafif, yağsız, leziz beyaz soslu patates salatası...

Bir önceki postumda somon burger'in yanında servis ettiğim beyaz soslu patates salatası...
Patates salatasını sevmeyen yoktur heralde, bizim evde hafif versiyonu çok yapılır. Vicdan azabı çekmeden yemeklerimizin yanında nefis oluyor. Tabii porsiyonları abartmamalı:)
Bezelye sayesinde patateste miktar kontrolü yapmak kolaylaşıyor:) Üstelik patates ve bezelye birlikte çok yakışıyor... Kaynayan patates görüntüsünü seviyorum:)

4 Kişilik...
500gr haşlanmış patates,
300 gr haşlanmış veya donmuş bezelye ( sıcak sudan geçirip buzunu aldıktan sonra yine sıcak su ilave edip ılıklaşana kadar bekletmeli ben daha da sıcak sevdiğim için mikrodalgada 3-4 dakika fokurdayana kadar tutuyorum)
1 ince doğranmış kırmızı soğan ( tuz ile hafifçe ovup yıkayın )
2 yemek kaşığı sirke,
1 çay kaşığı toz splenda,
150 gr süzme yoğurt,
5 adet doğranmış taze soğan,
1 çay kaşığı dijon hardalı,
Sodyumu azaltılmış tuz ve değirmen karabiber
Genişçe bir kaba doğranmış patates, bezelye, kırmızı ve taze soğanı koy. Patates ve bezelyenin ılık olması önemli. Hem sosu daha iyi içine alır hem de ılık salatanız daha lezzetli olur.
Çukur bir kasede yoğurt, hardal, sirke tuz ve karabiberi iyice karıştır. Çanaktaki malzemenin üzerine ilave ederek iyice karışmasını sağlayın.
Afiyet olsun.

Beyaz soslu hafif patates salatasını genellikle hamburger ekmeği ve türevlerini kullanmadığım somon burger'in yanında yapıyorum. Bu mantıkla siz de hafif ve farklı kombinasyonlar yapabilirsiniz... 
Cajun baharatlarla zenginleştirdiğiniz bir dilim ızgara tavukla da nefis olmaz mı? :) Bu tarifi de gelecek postlarda veririm isterseniz. Çok kolay, hafif ve tam öğle yemeği için... 

28 Nisan 2010 Çarşamba

Hafif Somon Burger...

Hafif, sağlıklı, lezzetli üstelik yapması çok kolay:)


Somonu ve ekmek kırıntılarını  robottan geçiriyorum. Tabii ki ayrı ayrı:) Yalnız somona dikkat, robotta çok az tutun, bir kere dönsün yeter. Hafifçe parçalanması yeterli çok hamur olmasın. 
Tüm malzemeyi büyükçe bir kaba koyup tuz ve karabiber ilave ettikten sonra köfte gibi yoğurun. 




6 adet köfte şeklini verip fırça ile hafifçe yağladığınız tepsiye dizin.


Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. 


Can'ın ödevine yardım ederken fırının alarmını duymamışım. Evde kimse de haber vermeyince benimki 5 dakika daha fazla pişti. Çok pişirmemek lazım ki kurumasın:)


1 orta boy küp şeklinde doğranmış soğan,
400gr somon,
2 yumurta beyazı,
1 tatlı kaşığı dijon hardalı,
2 dilim tam tahıl veya kepek ekmeği kırıntısı,
1 orta boy rendelenmiş havuç,
2 yemek kaşığı taze kişniş,
1 yemek kaşığı zeytinyağ,
sodyumu azaltılmış tuz,
değirmen karabiber


Çok kolay değil mi? Fotoğraf altıda yazdım açıklamaya gerek kalmadı sanırım:)
Afiyet olsun:)


Biz yanında bir sonraki postta tarifini vereceğim yağsız beyaz soslu nefis patates salatası ile seviyoruz. Hiç yağsız olmasına rağmen lezzetine inanamazsınız:) 

27 Nisan 2010 Salı

Patlıcan severler için hafif Melanzane alla Parmigiana...
























Hayat boyu kilo kontrolü için hafif ve sağlıklı yemenin yanısıra çeşitlilikte önemli:)
 Pişirme kabına fırınlanmış patlıcanları diziyoruz. Üzerine hafifçe parmesan rendesi...

Üzerine hazırladığımız domates sosu ve fesleğen yaprakları... Fesleğen şart nefis bir aroma veriyor...
























Aynı işlemler bir sıra daha...Tabii kaç kat olacağı pişirme kabınızın büyüklüğüyle doğru orantılı ama kuru olmaması için ortalama 3 kat ideal...









Hafifçe çırptığımız yumurtayı en üstüne illave ederek kalan parmesanı en üstüne serpiştiriyoruz...



Bunu çok seviyorum:) Yanında bol salatayla tam bir hafif yaz yemeği değil mi? :)


4 Kişilik
3-4 sarımsak,
5 yemek kaşığı zeytinyağ
2x400 gr doğranmış domates konservesi,
3 yemek kaşığı domates püresi,
4 uzunlamasına kesilmiş patlıcan,
80 gr rendelenmiş parmesan peyniri,
Bir avuç taze fesleğen,
1 hafifçe çırpılmış yumurta
sodyumu azaltılmış tuz, değirmen karabiber


Sos tenceresine 2 kaşık zeytinyağ, ezilmiş sarımsak ile çevir doğranmış domates, tuz, karabiber ve domates püresini ilave edip ağzını kapatarak orta ateşte 15 dakika pişirin.


Patlıcanları hafifçe fırça ile yağladığın tepsiye yerleştirip üzerini yine fırça ile yağlayın. ( Fırında pişirme işlemi için kalan 3 kaşık yağı kullanıyoruz. ) 
Patlıcanları önceden 180 derecede ısıtılmış fırında hafifçe kahverengileşene kadar kızartın. 
Pişirme kabına bir kat patlıcanları diziyoruz üzerine sırasıyla bir miktar domates sosu, parmesan ve fesleğen yaprakları koyarak bu işlemi iki defa daha tekrarlıyoruz. en üste çırpılmış yumurta en üstünede kalan az miktar parmesan ilave ederek Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.


Az miktarda parmesan peyniri yoğun aromasıyla müthiş bir tatmin verebiliyor. Bu nedenle kalorisi yerinde olsada miktarını kısıtlayarak kullanıyoruz:) 

26 Nisan 2010 Pazartesi

Pazar öğle yemeği, Papermoon...

Olan oldu ne yazık ki Macbookumun üzerine sütlü çayım döküldü:(
Can'ın laptopuyla idare ediyorum, 2 sene önceki laptopum olmasına rağmen kaba haliyle sanki eski doğu bloku ülkelerindeki kullanım dışı kalmış askeriye fazlasına benziyor:)))  Birkaç gün beni idare eder misiniz:)





Bu kadar suratsız değilimdir ama laptopuma canım sıkıldı ve bu  yüzden suratım asıldı:(
Napalım sağlık olsun servise bırakacağım bakalım...


















Papermoon hafta arası fazla kabız 0luyor, Pazar günleri sakin olmasını seviyorum. Önden salatalar söylendi...



Beg sabah Happily Ever After'da pancakeleri götürünce öğle yemeğinde salata ile dengeledi...





Haluk hafif bir seçimle salata Saporito ve ardından beyaz şarap sosunda dil balığı ile sağlıklı ve hafif bir seçim yaptı...Ponponum balzamik soslu fırın tavuğun tamamını yedi yanında penne olmasına rağmen onları yiyemedi... Biz de çocuklara aman ye diye ısrar yoktur. Beslenme alışkanlıkları çocukluktan geliyor. Bazen pekçok ailenin çocuklarının sebze yemediğinden şikayet ettiğini duyarız ama genele baktığımızda da aileler beslenme alışkanlıklarına nasıl bir örnek oluyorlar dersiniz?
Önden bol roka salatası söyledim:) Bayılıyorum rokaya evdeki yardımcım ailemizin ferdi saydığımız Elisabeth önden salatayı 'prova yapacak mısın? diye sorar:))) Yani yemeğe ön hazırlık gibi:) Çoğu zaman bir davete gideceksem veya geç yemek yeneceğini bildiğim ortamlara evden çıkmadan da koca bir çanak salata yiyip çıkarım ki orada gözüm dönüp saldırmayayım:) Böylece gittiğim yerde keyfini çıkararak medeni bir şekilde yemeğimi yiyebilirim:)
Hoppala roka salatamın fotoğrafını kaybettim şimdi:)))) Söylüyorum Rus askeriye fazlası gibi laptop diye:)) hahaha çok iyi fotoğraf yazısını yazdım fotoğraf uçtu:))) Bu hafta idare edin beni lütfen:) Buldum şimdi en altta ama üste taşıyamadım:)

Ardından Papermoon'da en sevdiğim Izgara somon:) Kesimini bile çok güzel yapıyorlar:)





Başıma açtığı onca derde rağmen sütlü çay bensiz ben onsuz olmuyor, olamıyor:)

















25 Nisan 2010 Pazar

Happily Happily Ever After...


























Pazar sabahı evde kahvaltı yapmak istemeyip kendimizi mahallemizdeki Happily Ever After'a attık...




Can omleti gelene kadar sütünü bitirdi bile:)
Tam bir süt ailesiyizdir:) Evimizdeki yumurta, yoğurt ve süt tüketimine inanamazsınız.
Hani minik bir çiftlik bize çalışabilir:)
Can ve Beg günde 1.5lt inek sütü tüketir. Ben keçi sütünü tercih ediyorum günde 1lt'yi buluyor :)























Can sade omlet seviyor. Patateslerine dokunmadı bile. Patates kızartması ve türevlerini hiç sevmez.  Beslenme alışkanlıkları bana çok benziyor:)
















Bizim pisboğaz ne yedi dersiniz? :)))




























Akçaağaç şurubunu basarak pancake... Öğle yemeğinde dengelemek için salata yedi ama gelişme çağında olmasa bu pancakeler ona popoya yapışarak geri dönerdi:) Tabii ki nefis ve hiçbir besin yasak değil ama miktar ve sıklıklarına dikkat edilmeli. Abartmada pazar şımarması olabilir tabii:)

























Ben iki dilim kepek ekmeği ile içi otlu nefis bir omlet yedim:) Domates ve salatalıklarımı bekliyorum:) Bu kış aldığım 2 kiloyu verme dönemindeyim ama aç kalmadan ana öğünlerimi tam ve yeterli yiyerek. Malum yaz geliyor:)





































Haluk'da kahvaltı faslını abartmadan egg benedict söyledi...





































Yanında patatesle gelmesine rağmen yemedi ve egg benedict yeterli oldu...

23 Nisan 2010 Cuma

Mantarlı Hafif Nohut Burger...

Hafiflemeye çalışanlar, vejeteryanler,  formuna dikkat ederken ağız tadından vazgeçemeyenler için :)

























Büyükçe bir tavada 2 kaşık zeytinyağ ile mantarları taze soğan ve sarımsak ile birlikte soteleyin.






Büyük bir kasede ezilmiş nohut,  kepek ekmeği kırıntaları ve sotelenmiş mantarlı karışımı ilave ederek köfte gibi yoğurun.


6 adet köfte şekli verin...

Kepekli, tam tahıl veya türevlerinden 3 sandviç ekmeğini ikiye kesin. Ekmeğin bir tarafı yeterli oluyor:)






















Bir tutam kimyon ile hazırladığımız yoğurt karışımını sandviç ekmeklerinin üzerine sürerek, üzerlerine bir dilim salata yaprağı, bir dilim domates ilave ediyoruz...

Mantarlı nohut köftelerini fırınlamadan önce üzerlerine fırça ile hafifçe zeytinyağ sürüyoruz. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika... 

Fırından çıkardığımız nefis mantarlı nohut burgerleri sandviç ekmeklerinin üzerlerine yerleştirip servis ediyoruz...
























3 tatlı kaşığı zeytinyağ,
250 gr ince doğranmış kestane mantarı,
4 diş ezilmiş sarımsak,
1 demet doğranmış taze soğan,
1 yemek kaşığı köri,
yarım limon suyu ve kabuğunun rendesi,
400 gr kabukları ayıklanmış konserve nohut,
1 tutam kimyon,
2.5 dilim kepekli ekmek kırıntısı,
6 yemek kaşığı süzme yoğurt,
3 ortaboy kepekli sandviç ekmeği,
2 ince dilimlenmiş domates,
sodyumu azaltılmış tuz,
salata yaprakları

İki tatlı kaşığı zeytinyağıyla birlikte mantar, sarımsak ve taze soğanları 5 dakika sotele. Karışıma köri, limon suyu ve kabuğunu ilave ederek 2 dakika daha orta ateşte karıştırıp ocaktan alın.
Büyük bir kasede nohutları ez. Ezilmiş nohutlara, sotelenmiş karışımı, ekmek kırıntısı, tuz ve değirmen karabiber ilave ederek yoğur. 6 köfte olacak gibi şekillendir. 
İki pişirme yöntemi de uygulayabilirsiniz. Benim yaptığım gibi fırınlayaraka veya
tavaya 1 tatlı kaşığı zeytinyağ koyup ısıtın ve nohut köftelerinin her iki tarafınıda kahverengileşene kadar 3-4'er dakika pişirin.
Süzme yoğurda bir tutam kimyonu ilave ederek karıştırın.
Ekmekleri ortadan kesin. Yoğurtlu karışımı sürüp salata yaprağı ve domates dilimlerini ilave ederek en üste nohut köfteleriyle servis edin.
Afiyet olsun.

21 Nisan 2010 Çarşamba

Hint yemeklerini ve baharatı seviyorsanız kaçırmayın:) Hafif Hindu tavuk...
























Hindu tavuk evde herkesin en sevdiği yemeklerden ama en çok da Haluk her çatalda ben buna bayılıyorum daha sık yapalım diyor:) 
Tavuğun gögüs kısmını sevmiyoruz. Kemiksiz ve derisiz tavuk butlarını görünen yağlarından arındırıp orta büyüklükte dilimleyin. Baharatlarla marine edip birkaç saat buzdolabında dinlendirin.






















Bir kaşık yağ ile büyükçe bir tavada altın rengini alana kadar çevirin. 























Doğradığınız domatesleri ve domates püresini ilave ederek, kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dakika pişirin. Arada kontrol etmeyi unutmayın her ocağın ve fırının huyu suyu farklı oluyor yakmayalım:)























Taze kişniş ilave ederek 15 dakika kadar daha pişirin.






















Sonuç nefis:) Can'da yediği için sivri biber yerine çarliston biber koyuyorum. Tabii acıda koyamıyorum ama seviyorsanız istediğiniz kadar acı koyabilirsiniz:) Biz sonradan tabağımıza ilave ediyoruz:)
























Marinasyon sosu;

1 tatlı kaşığı zerdeçal,
1/2 tatlı kaşığı kimyon,
1 tatlı kaşığı toz kişniş,
1 çay kaşığı tarçın

4 diş ezilmiş sarımsak,
3 doğranmış sivri biber,
1 büyük doğranmış soğan,
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze kök zencefil,
6 doğranmış derisiz tavuk filetosu,
4 büyük kabukları soyulmuş ve doğranmış domates,
3 kaşık domates püresi
1/2 demet doğranmış taze kişniş, ( marketlerde küçük kutularda satılıyor, maydonoza benziyor ama tadı ve kokusu çok farklı)
150 gr yağsız yoğurt,
1 yemek kaşığı kanola yağı,

 Tavuk parçalarını marine edin ve pişirmeden önce en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Geniş ağızlı tencerede bir kaşık kanola yağında soğanları tuz ilavesiyle pembeleşinceye kadar karıştırın. Yeşil biber, sarımsak ve taze zencefili ilave edin birkaç dakika daha pişirin. Tavukları ilave edin 5-6 dakika soğanlı karışımla karıştırarak rengi hafif altın rengini alana kadar pişirin. Domatesi ilave ederek kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak 50 dakika kadar kadar pişirin. Taze kişnişi ilave ederek kapaksız tencerede suyu az kalana kadar 15-20 dakika kadar daha pişirin.
Afiyet olsun.

Bu reçeteme bayılıyorum hem çok hafif hem çok lezzetli, tabii yanında nohutlu salatayla:) Yaptığım yemeğe göre hazırladığım çeşitli salatalarım ve soslarım var. Gelecek postlarda paylaşırım:) 

20 Nisan 2010 Salı

Ne kadar kolay, hafif ve leziz olabileceğini tadana kadar bilemezsiniz:) Elmalı hafif crumble...




























Elmaları dilimlemeden önce limon suyunu hazırlayın ve hemen ilave edip karıştırın. Elma çabuk kararabiliyor. Ardından tarçın üzüm ve splenda ile karıştırıp yağ sürmeden pişirme kabına yerleştirin.

























Elmalardan da önce yulaflı karışımı hazırlayın. Karışımı parmak uçlarınızla -yağı avcunuzda eritmeden- yedirerek karıştırın.

























Karışımı elmaların üzerini kaplayacak şekilde her yerine eşit dağıtın. Elinizle veya kaşıkla hafifçe bastırarak elmaların üzerinin tamamen kapandığından emin olun.

























Bakmayın böyle renksiz göründüğüne fırınlanınca hafif kızarıyor içi lokum gibi oluyor, gerçekten çok lezzetli:)

1 kg elmayı soyun dilimleyin ve kahverengileşmemesi için limon suyu ilave edin,
90 gr çekirdeksiz kuru üzüm, 
4 gr splenda,  
1 çay kaşığı tarçın

crumble için;
100 gr kepekli un,
100 gr yulaf,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
85 gr enerjisi azaltılmış tereyağ ( Elle&Vire light veya trans yağ içermeyen enerjisi azaltılmış Sana ) 
14 gr toz splenda

Elma, üzüm, tarçın ve splendayı karıştırın.
Büyük bir kasede kepekli un, yulaf, kabartma tozu ve yağı parmak uçlarınızla ovuşturarak karıştırın.

Elmaları pişirme kabına yerleştirip üzerine unlu karışımı ilave edin. Kaşığın tersiyle üzerini hafifçe bastırarak yerleştirin.
önceden 180 derecede ısıtılmış fırında altın rengini alana kadar 35-40 dakika pişirin. Ilık servis edin.
Afiyet olsun.

Bu tarif kış meyvalarıyla da yaz meyvalarıyla da nefis oluyor:) Tartışmasız evimizin en favori tatlılarından:)  
Öğleden sonra ara öğün olarak enfes:)

18 Nisan 2010 Pazar

Fırında hafif röşti...

Röştinin de hafifi olur mu demeyin fırında ve yağsız olabiliyor:)
















Pişirme kabını fırça ile hafifçe yağlamanız yeterli... Ben bol bezelyeli seviyorum:)
















Bu defa tatlar birebir tutmuyor ama biz çok seviyoruz:) Tabii yanında malzemesiz bol salata ile:)
















4 Kişilik...
1 yumurta,
1 yumurta beyazı,
Pişirme spreyi ve fırça ile çok hafif yağlayabilirsiniz:)
1 yemek kaşığı kepekli un,
sodyumu azaltılmış tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
3 orta boy iri rendelenmiş patates,
150 gr dondurulmuş hafifçe parçalanmış bezelye, 
4 ince doğranmış yeşil soğan

Büyük bir kasede patates, yumurtalar, un, tuz, kara biber, kırmızı biber, bezelye ve soğanları karıştırın. Pişirme spreyi ile hafifçe yağladığınız pişirme kabına karışımı koyun
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında altın rengi alana kadar yaklaşık 20 - 30 dakika pişirin.
 Yanında bol salata ile güzel bir alternatif oluyor:)
Afiyet olsun